Sunday, January 5, 2020

Perbelanjaan Persekolahan 2020

Assalamualaikum..
Hye semua..

Dibawah ini Sha kongsikan perbelanjaan yang Sha belanjakan untuk persekolahan Amani dan juga Imani.. Perbelanjaan ini merangkumi yuran dan keperluan sekolah.. Semua ini Sha beli secara berperingkat dan sedikit-sedikit.. Kalau beli serentak, memang menangislah jawabnya.. Tinggal duit PIBG sekolah pagi je belum bayar.. Yang lain semua dah selesai.. Perbelanjaan ini ada yang boleh pakai sampai tahun depan dan ada yang Sha beli extra.. Perbelanjaan kita tak sama tapi untuk panduan secara kasar, bolehlah.. Pensil Sha tak beli sebab masih ada stok tahun lepas.. Cuma untuk kakak Sha belikan pesil tekan..


Keperluan seragam sekolah dan beg sekolah
Kain warna biru (sekolah pagi) 8 meter - RM80
Kain warna hijau (sekolah agama) 15 meter - RM133.50 (yang ini ada balance boleh guna untuk tahun depan)
Kain warna putih nila 19 meter - RM169.10
Kain warna pink 2 meter - RM17.80 (tak guna pun sebab pengasuh Amani bagi kain pink milik anaknya.. Simpan guna tahun depan)
Upah jahit baju dan kain sekolah untuk Amani (6 pasang + sehelai baju) dan Imani (7 pasang + sehelai baju) - RM355
Kasut sekolah Amani - RM31.90
Kasut sekolah Imani - RM29.90
Stokin Amani 3 pasang - RM9.90
Stokin Imani 3 pasang - RM9.90
Baju singlet Imani 3 helai - RM18.00
Baju singlet Amani 4 helai - RM
Beg Sekolah x 4pcs - RM99.80

Keperluan tambahan untuk peralatan pembelajaran
Pencil Case Amani - RM4.86
Pencil Case Imani (2pcs) - RM4.20
UHU Happy Glue 50ml (Buy 3 Free 2) - RM4.80
Stabilo Swans New 36 Color (FREE 1 Box) x 2 - RM24.00
Gunting 6.5" x 4pcs - RM1.50
Chunbe/Elite Roller Ball Tip Glue (Non-toxic) - RM2.36
Stabilo Swans Colored Pencils 12 (long) x 6box - RM19.38
Stabilo Mechanical Pencils (set) - RM5
Stabilo 2B 0.7mm Pencils Lead Refills (Per Pack) - RM3
Faber-Castell Dust-Free Erasers (White-48pcs) - RM12.90
Loytape Cellulose Tape 18mm x 3pcs - RM10.29

Yuran/Duit Buku & Baju Sukan Yang Dibayar
Sekolah Pagi
Amani - RM120.30
Imani - RM146.00

Sekolah Petang
Amani - RM168.90
Imani - RM160.5

5 comments:

  1. besar belanja untuk anak2 sekolah sekarang.
    tambah lagi kalau naik bas sekolah.
    Wang saku setiap hari lagi.

    ReplyDelete
  2. wah detailnya sha buat budget. saya main beli je, tapi berperingkat2 juga. tak boleh lah one go, berpeluh hakak 😀

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saja catit, nak tengok berapa belanja keseluruhan.. Sha pun beli runcit-runcit..

      Delete
  3. Nak taknak mmg kena start menabung Dari awak.. byk gak banyak.. byk juga belanja kena keliar

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »