Sunday, November 17, 2019

Drama Korea | When The Devil Calls Your Name (2019)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Lama betul tak layan drama bersiri Korea ini.. hehehe.. Sha layan drama ini sebab ada Park Sung Woong yang melakonkan watak Mo Tae Kang / Ryu / "Devil" dan Jung Kyung Ho yang membawakan watak Ha Rip / Seo Dong Chun, dua gandingan yang ohsem..

Kisah manusia yang menjual jiwa kepada syaitan demi memenuhi ketamakkan manusia.. Drama 16 episod ini pada awalnya Sha ingatkan ada unsur-unsr seramlah.. Sebab perjanjian antara manusia dan syaitan kan.. Sekali bila dah tengok, ceritanya tak seram mana pun.. sesekali je devil tu tunjuk wajah sebenar.. Drama ini lebih pada kelakar, kemanusiaan dan juga ketamakkan manusia.. Menarik untuk ditonton cuma konsep tu tak terpakai untuk kita yang beragama Islam.. Sekadar hiburan sahaja.. Macam-macam sebab yang digunakan manusia untuk membuat perjanjian dengan syaitan.. Syaitan pula sentiasa berusaha memperdayakan manusia melalui ketamakkan manusia.. Harapan, kesedaran dan semangat manusia itu sendiri mampu membantu manusia untuk terus bangkit dan meneruskan kehidupan..

When The Devil Calls Your Name.
Also Known As: Akmaga Neoui Ireumeul Bureul Ttae; Faust; The Devil's Call.
KDrama | Music, Comedy, Drama, Fantasy, Melodrama, Supernatural | 16 Episodes | 31 Jul 2019 - 19 Sep 2019 |
Sinopsis | To become one of the entertainment industry’s most sought after songwriters, you have to have talent, inspiration, and passion. But to reach the level of popularity obtained by Ha Rip, you also have to be willing to make certain sacrifices.
Ten years ago, as a struggling artist, Ha Rip found himself wondering if he would ever make his mark on the world. On the verge of giving up, he found himself face to face with the Devil himself, who offered to give Ha Rip everything his heart desired, for a price. Desperate, Ha Rip agreed to sell his soul to the Devil and so began a decade of unprecedented success.
But when those ten years are almost up and the Devil has come to collect his due, he learns that his success and fame is the result of taking Lee Kyung’s talent and life. Learning that every deal you make with the Devil comes with a hefty price, Ha Rip tries to barter with his life but will that be enough to satisfy the debt he still owes?
(Source: Viki and Asianwiki)
~~ Inspired by Johann Wolfgang von Goethe’s “Faust”.

9 comments:

  1. suka ost dia..the street you left..

    ReplyDelete
  2. Ala, kalau Filem boleh juga layan ni. Tapi drama macam entah bila nak layan. Kekurangan masa percuma =_='

    ReplyDelete
  3. Mama pun ingatkan serM tapi berunsurkn entertainment Kira ok gak la

    ReplyDelete
  4. dah tengok first episode tapi macam takde mood pula nak tengok drama ni. tak suka style rambut kyungho dalam drama ni..haha

    ReplyDelete
  5. jarang drama korea ketengahkan konsep cerita mcm ni selalu dlm movie je

    ReplyDelete
  6. ada tgk gak 3 ep sbb pelakon dia 'jambu'..tetapi lelama tgk mcm mengarut jek cite terus tgk drama lain ahaha

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »