Teknik Bercakap & Memeluk Anak - Kasihku Amani Imani

GURU

APDM SAPS

Thursday, July 27, 2017

Teknik Bercakap & Memeluk Anak

Assalamualaikum..
Hye semua..

Sha jumpa tips ini dalam group WhatsApp..
Semoga bermanfaat pada rakan-rakan ye..

Teknik Bercakap & Memeluk Anak
Menggunakan Islamic NLP (Neuro Languistic Programme)


1) Teknik bercakap dengan anak perempuan & lelaki
Dengan anak perempuan, kita bercakap terus muka kepada muka. Itu cara yang terbaik. Mata kita pula 'memandang ke tengah antara kening' tu ya. Haa.. di situlah fokus percakapan yang terbaik. Mungkin anak perempuan ni, lebih dominasi jenis yang visual kan..Mama, ambillah kesempatan untuk melayan anak2 bercakap jika ada ruang masa ya. Banyak yang nak diluahkan tu.. santai2 saja, sambil makan2 petang. Ok kan?

Dengan anak lelaki pula, lebihkan percakapan kita ke aras 'telinga kirinya'. Mereka yang jenis audiotory memang cepat tangkap la ni..Zuuppp.. insya Allah, setiap butiran percakapan kita akan masuk dengan baik. Sentiasa bagi kata2 perangsang tau. Anak lelaki ni, ada egonya sendiri. Saya pun kadang2 kalah dengan anak lelaki ni.. aduhh.


2) Teknik memeluk anak perempuan & lelaki
Lihat pelukan pada anak perempuan ya. K.Rehan tepuk dan gosok2an di atas belakangnya. Tempat tu namanya Qalbu. ANCHOR POINTnya. Semoga bila Mama gosokkan di situ, bagi nasihat apa pun, insya Allah, dia akan PASAK DAN INGAT sampai bila2. Best kan..bila tahu tekniknya ni

Bagi anak lelaki, ANCHOR POINTnya adalah di belakang kepala bahagian atas. Lihat tangan akak tu. Ok kan? Kita gosok2lah beberapa saat. Bagi lah se'das dua' nasihat. Tak boleh cakap banyak2 pun. Sibuk nak gi main sana sini. Jadi, gunakan peluang dan ilmu ni tau. Insya Allah, sama2 kita hasilkan anak2 yang mendengar kata.

Selamat mencuba Teknik Islamic NLP (Neuro Languistic Programme)

#RehanSidik
#MendidikGenerasiAlQuran
#AnnurRaudhahPublication
#TadikaPermataRaudhah

5 comments:

  1. info yang sangat berguna...boleh praktikkan kat anak2 sya..thanks kak shahida :)

    ReplyDelete
  2. In Sha Allah.
    Lepas ni boleh ikut teknik tu

    ReplyDelete
  3. Thanks for sharing this info sis.. =)

    ReplyDelete
  4. Ok ok lepas ni mama lebihkan ckp kt telinga Kiri Syafi. Patutlah asyik xdgr aje agaknya sebab Salah telinga kot hihu

    ReplyDelete
  5. pernah join kursus nlp ni memang best..macam2 teknik dia ajar

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..
1. Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
2. Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
3. Komen yang baik2 sahaja ye..
4. Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
Terima kasih sekali lagi..