Monday, August 24, 2020

Novel | 9 Nyawa oleh Ramlee Awang Murshid

Assalamualaikum..
Hye semua..

Buku RAM ini dah dua kali Sha baca sebenarnya.. Dulu-dulu baca masa zaman sekolah.. Tak ada lagi Goodreads ini semua.. Kali ini baca balik, mengimbau kenangan zaman sekolah..

Sha suka cara RAM menulis kisah Intan dan juga Hakim secara berselang-seli.. Tak rasa serabut walaupun menggunakan dua latar tempat yang berbeza.. Dua manusia ini rupanya saling berkait rapat dan akhirnya bila bertemu terbongkarlah sebuah cerita.. Trauma yang dilalui oleh Intan membuatkan hidupnya sering terganggu manakala Hakim pula mempunyai kelebihan mendegar suara mereka yang berada didalam koma.. Penyampaian RAM untuk 9 nyawa ini memang menarik.. Penuh debaran dan juga tanda tanya.. Betulkah mitos 9 nyawa itu ataupun hanya sekadar ilusi seorang ibu yang takut kehilangan..

Sha baca pada 18.08.2020 dan selesai pada 23.08.2020.. Hujung minggu je baru boleh betul-betul mengadap.. hehehe..

7194417
Sha baca menggunakan aplikasi Oakbee Buffet..
Published November 24th 2009 by Alaf 21 Sendirian Berhad

5 comments:

  1. suka cara penulisam RAM kalau dah baca sayang nak berenti hehe

    ReplyDelete
  2. Famous betul novel ni dulu, saya ingat hampir semua kawan yang suka membaca ada senashkah

    ReplyDelete
  3. saya baru baca buku RAM siri sunan tu. yg first tu best bila masuk buku kedua dah hilang mood nak baca ebook..hahahha. dok terpikir nak cari buku dia je ni..hehe

    ReplyDelete
  4. atie pernah baca buku ni dulu, tapi dah lupa dah jalan cerita dia

    ReplyDelete
  5. RAM punya novel yang pernah baca just Mikhail je.. and itu feveret... walaupun my sis ada novel tombiruo, tak pernah nak try baca sebab cover dia scary hahaha

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »