Friday, August 2, 2019

Blogger Challenge | Do you love your job?

Assalamualaikum..
Hye semua..

Blogger Challenge | Do you love your job?


Second last.. Dah nak habis dah cabaran ini..

Kali ini kita sembang pasal perkerjaan Sha pula.. Do I Love My Job? Jujurnya, Sha kerja jawatan ini sebab ikut permintaan arwah abah yang nak Sha kerja dalam sektor kerajaan.. Jawatan yang Sha nak sangat dan selalu isi tapi tak pernah dapat ialah Pembantu Tadbir (Pengkeranian/Operasi) - N17 dan Pembantu Setiausaha Pejabat - N17.. Sudahnya, Sha isi je jawatan yang pelbagai dan sangkut dengan jawatan Pembantu Perpustakaan (S17).. Awal-awal kerja memang kejutan budaya lah.. Ingatkan kerja di Perpustakaan senang.. Hahaha.. Tak sangka kerja ini melibatkan banyak hal selain buku.. Awal-awal kerja memang seronoklah sebab belajar banyak perkara baru dan masih belum terkena budaya dibuli, mengampu, tikam belakang dan sebagainya.. Memang sha jenis lone ranger dari zaman sekolah jadi bila kat pejabat pun lone ranger jelah.. 2013 kemuncak Sha memang stress dan terpaksa bercuti.. Dalam tempoh bercuti ini Sha evaluate balik perasaan dan kenapa Sha kerja sebagai Pembantu Perpustakaan.. Tempoh percutian ini Sha guna sebaiknya untuk berfikir dan bagi peluang kepada diri Sha untuk menyukai kerja Sha.. Sha yang terima kerja ini dan Sha kena suka dengan kerja ini barulah stress tu dapat di kawal..

Alhamdulillah.. 2014 bermula dengan baik walaupun berlaku a few perkara yang agak kelakar dan mengganggu gugat perasaan namun masih okay.. Sha mula menyukai kerja Sha dengan cara Sha.. Sha yang pilih kerja ini, bukannya ada orang lain yang paksa pun.. Jadi Sha cari jalan untuk Sha enjoy dan kerja dengan 0% stress.. Setiap hari adalah hari baru untuk Sha belajar dan buat perkara baru.. Walaupun nampak macam tak ada apa yang menarik, Sha akan cuba jadikan setiap hari menarik.. Stress tetap ada tapi Sha dah tahu macam mana nak release dan tak over do..

Prinsip Sha, kerja hanyalah dari jam 8 pagi sehingga 5 petang dan dari Isnin sampai Jumaat sahaja.. Hari lain adalah waktu Sha dan keluarga.. Tambah sekarang dah tak ada bos, lagilah kena jaga diri sendiri.. Cuba sedaya upaya untuk tak ditikam dan dibuli.. 

4 comments:

  1. Salah satu dream job ai nak keje dalam perpustakaan sebab nak baca buku free banyak-banyak. Hahaha! Buat mini perpustakaan dalam rumah je lah nampak gayanya.

    ReplyDelete
  2. stress dan tmpt kerja mmg xleh dipisahkan. yg penting kita xterlalu melayankn stress tu hgga kerja terabai

    ReplyDelete
  3. Kadang-kadang kita tak jangka kita akan berada dalam bidang yang bukan pilihan utama kita kan, Kak Sha. Apa-apapun, kita kena teruskan hidup dan cuba untuk terima pilihan yang kita ada.

    ReplyDelete
  4. dari kecik nak keje sesuatu.
    da besar dpt keje lain. and jatuh cinta dgn pekerjaan tu.
    sesungguhnya hidup ni tak disangka kan? :)

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »