Assalamualaikum..
Hye semua..
Disini Sha kongsikan tutorial membuat kacang bersalut tepung pedas.. selain menggunakan cili boh, kawan-kawan juga boleh menggunakan serbuk kari.. Semoga tutorial ini dapat membantu kawan-kawan yang ingin mencuba..
Resepinya:-
250g kacang tanah (boleh juga pakai kacang lain)
150g tepung beras
20g gula halus
secubit garam
5g serbuk bawang putih
5g serbuk bawang merah
5g serbuk perasa
1 butir telur
40g cili boh
Resepinya:-
250g kacang tanah (boleh juga pakai kacang lain)
150g tepung beras
20g gula halus
secubit garam
5g serbuk bawang putih
5g serbuk bawang merah
5g serbuk perasa
1 butir telur
40g cili boh
Tutorial Kacang Bersalut Tepung Pedas
Sangai/goreng kacang tanpa minyak terlebih dahulu..
Pecahkan sebiji telur ke dalam mangkuk/besen
Masukkan gula halus
Masukkan serbuk perasa, serbuk bawang merah, serbuk bawang putih dan garam..
Gaul bagi sebati
Masukkan cili giling/kisar
Kacau lagi bagi sekata.
Masukkan kacang yang dah disangai/goreng tanpa minyak tdai dan gaul rata..
Kemudian masukkan tepung beras sedikit demi sedikit dan kacau sehingga sekata..
Pastikan adunan tadi jadi seperti ini..
Kemudian bolehlah goreng sehingga warna coklat atau garing..
Yeah!! Dah siap.. Bolehlah makan..
Masukkan gula halus
Sedapnya. Dah lama tak makan kacang tu sebab nak elakkan serangan jerawat hehe ðŸ¤
ReplyDeleteHuwaaaaa...x leh dah makan kacang...kolestrol akak naik tinggi.....kena puasa dari makan kacang
ReplyDeleteBuat sendiri puas makan ni.
ReplyDeletePernah cuba buat 2 tahun lepas kot...resepi tu kata basuh kacang. Beriya akak basuh pastu jemur. Rasa ada pedas-pedas tapi lemau :(. Nanti cuba sangai camni lah pulak
ReplyDeleteTak pernah buat lagi nanti nak cuba nampak senang jer...sebelum ini tak tau camner nak buat haaa
ReplyDeleteSedapnya Sha.
ReplyDeleteSuka juga makan. Tapi tak pandai buat
Owh kena letak serbuk bawang merah dgn putih sekali.
Tq share cara buatnya
eh senangnyaa, boleh try nii.
ReplyDelete// afifahaddnan.com
Saya pernah buat kacang mcm ni, makan macam makan nasik.. Tak ingat dunia skjap je licin..
ReplyDeleteNampak mudah je resepi kacang salut ni... bolehlah dicuba nanti.
ReplyDeletesangai kacang smpi hilang bunyi letup2 tu ke?
ReplyDeletebuat sendiri best kan dapat makan puas2.. ni makan layan depan tv tau2 habis je..
ReplyDeletenmpk mudah tu...suka juga mkn
ReplyDeletesedapnya akak.. makan depan tv ni. mau habis sebalang. hehe
ReplyDelete