Monday, August 17, 2020

Drama Korea | It's Okay to Not Be Okay (2020)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Sha bantai tidur pukul 3 pagi sebab nak tengok drama ini.. Hahaha.. Gila sungguhlah.. Emosi betul tengok drama ini.. Dalam masa yang sama, sentap juga perasaan.. Drama yang sangat beremosi dan kelakar.. Ada masanya kita kena mengaku yang kita ini tak okay.. Bukan selamanya kena cakap okay walaupun sebenarnya tak okay.. Permulaan drama ini, buku cerita yang dipaparkan, kehidupan seharian dan juga tingkah laku yang dipaparkan, semuanya memberi makna yang tersendiri..

Kisah seorang lelaki yang sentiasa melarikan diri demi melindungi abangnya yang istimewa.. Semuanya kerana si abang melihat emaknya dibunuh.. Bertemu dengan seorang perempuan yang bermasalah sebab didera emosinya semasa kecil.. Mereka bertiga ini sebenarnya saling memerlukan dan mereka menjadi ubat antara satu sama lain.. Adik yang mengorbankan usia mudanya demi menjaga abangnya.. Cuba melarikan diri dari tanggungjawab bila bertemu perempuan yang memikat hatinya namun rasa tanggungjawab mengatasi segalanya.. Beban emosi mereka sangat sarat.. Manusia manusia yang terluka dan saling memerlukan..

Ada masanya Sha turut menangis melihat kesedihan mereka.. Paling tak sanggup bila tengok seorang mak yang psiko.. Sanggup membunuh hanya kerana orang menegur yang anaknya tak normal.. Membentuk anak tu untuk menjadi kejam dan tak berperasaan.. Gila.. Memang gila.. Elok pun kena tangkap..

Drama: It's Okay to Not Be Okay
Also Known As: Saikojiman Gwaenchanha, I'm a Psycho but It's Okay, Psycho But It's All Right, Psycho But It's Okay, Psycho But It's Fine, Saikojiman gwaenchana
Director: Park Shin Woo
Screenwriter: Jo Yong
Genres: Psychological, Comedy, Romance, Drama
Country: South Korea
Episodes: 16
Aired: Jun 20, 2020 - Aug 9, 2020
Aired On: Saturday, Sunday
Original Network: tvN, Netflix
Duration: 1 hr. 15 min.
The story of a community health worker at a psychiatric ward who lives on 1.8 million won (approximately $1,520) a month and a storybook writer suffering from an antisocial personality disorder. A man who denies love and a woman who doesn’t know love defy fate and fall in love, finding their souls and identities in the process.
Moon Gang Tae is a community health worker at a psychiatric ward who was blessed with everything including a great body, smarts, ability to sympathize with others, patience, ability to react quickly, stamina, and more. Meanwhile, Ko Moon Young is a popular writer of children’s literature, but she is extremely selfish, arrogant, and rude.
(Source: Soompi & Koreandrama.org)

10 comments:

  1. sekarang tengah layan was it love lakonan ji hyo, nampak jugak drama ini tapi macam malas nak layan kisah yang berat gini hehheeh.. jenis suka drama yang ringan dan cintan cintun yg kelakar... cerita berat nnti kita pun nangis jugak

    ReplyDelete
  2. Kalau dah sanggup tahan mata dari tidur tu,mesti best kan cerita dia, kena dengan jiwa gitu

    ReplyDelete
  3. Ramai yang bercerita tentang drama ni tapi saya tak tengok lagi. Macam sedih dan penuh emosi jalan ceritanya.

    ReplyDelete
  4. best drama ni, kelakar tapi ada part buat saya menangis. aishh banyak betul emosi tengok drama ni..hehe

    ReplyDelete
  5. Kalau sanggup tak tidur tu mesti best

    ReplyDelete
  6. Ayu tgh layan Was It Love?..hari tu ada tgk 1st ep cita ni, mcm berat je. tapi ramai ckp best..
    emmmm...

    ReplyDelete
  7. sy tau psl drama ni pun sbb news yg mengatakan Kim Soo hyun buat comeback tp so far lom tgk lg...

    ReplyDelete
  8. drama ni ke best yg WORLD OF MARRIAGE tu ka lagi best?
    tgk mcm dua dua viral tahap samaaa

    ReplyDelete
  9. akak dah tengok juga bestlah bagi akak

    ReplyDelete
  10. belum sempat layan lagi citer ini :)

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »