Friday, June 24, 2022

Drama Korea | Through the Darkness (2022)

 Assalamualaikum..
Hye semua..

Drama ini Sha tengok 2 episod.. Kemudian stop.. Lama lepas tu baru Sha sambung balik sebab drama ini bermain dengan emosi.. Emosi watak utama yang terlalu dalam pada mangsa jenayah.. episod 1 hingga 6 lebih pada bagaimana tertubuhnya pasukan Criminal Behaviour Analysis.. Bermula episod 7 makin suspen dan penuh debaran.. memang bergegar jantung tengokkan jenayah yang dilakukan penjenayan.. Sha suka tengok Kim Nam Gil dalam drama ini.. Nampak macam tak ada perasaan dan terlalu jujur tapi sebenarnya beliau paling beremosi sekali.. 

Sampai episod 9 je, boleh rasa betapa risaunya Young Soo dekat Ha Young.. Sampai Young Soo rasa bersalahlah tarik Ha Young masuk dalam team dia.. Ha Young punya obses nak tangkap penjenayah sampai dia bayangkan diri dia penjenayah untuk tahu pergerakan seterusnya.. Makan ke apa semua dah tolak tepi.. 

Sampai episod 11 konflik dalaman Ha Young menyebabkan dia kemalangan teruk dan buat keputusan untuk berhenti kerja.. Tapi Young Soo tunggu dengan sabar.. Sampailah ada salah seorang keluarga mangsa yang jumpa Ha Young dan ucapkan terima kasih sebab berusaha mencari dan menangkap penjenayah.. Masa ini baru Ha Young sedar yang usaha dia bukanlah sia-sia.. Sepatutnya dia buat tugas itu demi keluarga mangsa dan juga mengelakkan lebih banyak mangsa..

Memang sebuah drama yang sangat tough dan bermain dengan emosi.. Sha tengok selang-selang sebab berat..

Drama: Through the Darkness
Also Known As: Those Who Read the Minds of Evil, Those Who Read Hearts of Evil, Inside Criminal Minds, Agui Maeumeul Ilgneun Jadeul, Akeui Maeumeul Ilkneun Jadeul
Screenwriter: Seol Yi Na, Kwon Il Yong
Director: Park Bo Ram
Genres: Thriller, Mystery, Crime, Drama
Country: South Korea
Episodes: 12
Aired: Jan 14, 2022 - Mar 12, 2022
Aired On: Friday, Saturday
Original Network: SBS
Duration: 1 hr. 10 min.
Back in the 1990s, the citizens of Seoul were gripped with a paralyzing fear after a series of brutal attacks and murders occurred. A mysterious figure dubbed ‘Red Cap’ was stalking women on the streets then killing his prey, seemingly without provocation. His habit of striking at random made it impossible for the detectives to predict his next move. At the top of their minds is what could be triggering him. 

Aware of the American F.B.I. and its successful use of criminal profilers to identify serial killers, the head of the Criminal Behavioral Analysis team, Gook Young Soo recruits Song Ha Young, a quiet, reserved, incredibly perceptive former detective for his team. Gook believes using this new psychological method will give the police an edge in capturing 'Red Cap' and ending his killing spree. 

Homicide expert Yoon Tae Goo and her officers question the value of this approach and are resistant to entering such uncharted territory. To quell their scorn they need to convince that this radical crime-fighting approach will increase their arrest rates. Does Song Ha Young have the ability to gain the trust of callous criminals while seeing through them? Is he clever enough to outwit them?  But more importantly, does he possess the emotional fortitude to withstand the process? 
(Source: Viki; edited by Lee C)

~~ Adapted from the autobiography of the same title, co-written by Korea's first criminal profiler, Kwon Il Yong and journalist-turned-author Ko Na Mu, depicting some of Kwon's field experiences.~~

2 comments:

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Daisypath Anniversary tickers

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »