Pengalaman Jalan Jauh dan Puasa - Kasihku Amani Imani

GURU

APDM SAPS

Monday, June 4, 2018

Pengalaman Jalan Jauh dan Puasa

Assalamualaikum..
Hye semua..

Last weekand Sha ada ke Perlis dua hari satu malam.. Bulan-bulan puasa jalan jauh memang mencabar.. Perjalanan kami bermula seawal jam 7.30pagi.. Memula singgah rumah MIL dekat Kg. Gajah dulu untuk ambil kerusi roda.. Lepas tu gerak gi Ipoh, ambil gambar rumah sebab ada orang tanya untuk sewa.. Settle semua baru gerak ke Perlis..

Dari Ipoh sampai ke RnR Gurun encik suami yang bawa.. Sha kat belakang dengan bebudak.. Tido, bangun, tido balik.. Tak sampai lagi.. kikiki.. Penat ya amat bila jalan jauh bulan puasa ini.. Tambah Kedah ke Perlis panas ya amat.. Panas dia lain macam tau.. Sampai RnR Gurun, kami tukar pemandu.. Sha bawa sampai Homestay.. Sampai Homestay lebih kurang pukul 4 lebih.. Rehat dan solat pastu baru gi Bazaar Ramadhan Bintong.. Memang meriah Bazaarnya.. Rambang mata dibuatnya.. Yang penting misi cari Nasi Ulam berjaya.. kikiki.. Kami beli siap lauk untuk sahur esoknya dan beras.. Lupa nak bawa dari rumah..

Homestay ada sediakan periuk nasi dan dapur portable.. Masa encik suami test dapur portable tu memang okaylah.. Malangnya esok pagi tu masa nak guna untuk panaskan lauk, tiba-tiba api tu menyambar ke tempat gas teruslah padam dan menung.. Menung macam mana nak panaskan lauk.. Mujurlah nasi dah siap masak.. Pindahkan nasi dalam bekas lain dan bubuh air dalam periuk nasi tu.. Tunggu sampai air tu menggelegak dan masukkan bungkusan lauk ke dalam air tu.. biar lebih kurang 10 minit macam tu.. Alhamdulillah dapatlah makan nasi dengan lauk panas.. Lega rasanya.. Cuma lupa bawa teh dan gula.. Tak adalah air panas masa sahur.. Homestay pun tak ada sediakan.. Minum air mineral je kami.. kikiki.. Takpelah.. Pengalaman kan.. Bukan selalu..

14 comments:

  1. gee kalau sahur mesti nak minum air milo panas..hehe

    ReplyDelete
  2. hehe.. alhamdulillahh... kami pon nnt nk tumpang mencabar ni.. nak balik parit buntaq dari johor.. boleh pengalaman jalan jauh berpuasa 2.0. hehehe

    moga ibadah puasa ni terus hebat ya..

    ReplyDelete
  3. Saya pi menyewa aritu, ada elektronik cooker untuk memasak tapi tak boleh pakai. Dah rosak. Terpaksa membeli makanan siap masak setiap hari.

    ReplyDelete
  4. bahaya nya kene smbar api..mujur xde pape

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Wrmbth. Maznee singgah blog sis untuk blog walking petang selasa ni. Memang mencabar jalan jauh dari puasa. tapi kan dah ada keringanan. Pilihan di tangan kita.

    ReplyDelete
  6. sekuat kaki gatai suka jalan ni time posa memang surrender kak hehe.. tapi kalo shopping gagah jugakla shari dua. yang lain memang duk rumah..

    ReplyDelete
  7. pengalaman tu, Sha.
    pahit yg manis akhirnya...
    aida ada save satu homestay kat fb semlm. di perlis. tepi bendang.
    tak pernah lagi stay di perlis, Sha. teringin.

    ReplyDelete
  8. huu jalan jauh ni macam tak larat bunyi tapi tak apa pengalaman banyak mengajar untuk bersabar di bulan puasa

    ReplyDelete
  9. kalau jadi macamtu memang dah menjerit terus kenyang nak makan hahaha

    ReplyDelete
  10. hehehe nasib baik ada periuk nasik.. klu lea terus masukkan lauk dalam periuk nasik tu dan panaskan.. haha

    ReplyDelete
  11. uishhh part api menyambar tu scaryy huwaaa.

    ReplyDelete
  12. nasib baik tak terbakar ... seriau juga ni.

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..
1. Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
2. Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
3. Komen yang baik2 sahaja ye..
4. Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
Terima kasih sekali lagi..