Monday, November 21, 2022

Korea | One Dollar Lawyer (2022)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Sebenarnya drama ini berat dan serius tau.. Kisah penyiastan Ji Hun tentang kematian ayah dia.. Semuanya berpunca dari kes yang Ji Hun sisat sebagai pendakwaraya.. Baru nak bahagia dengan kekasih dia, kekasih dia pula kena bunuh sebab tak sengaja tertengok dokumen penting yang ada kaitan dengan kes yang Ji Hun ini siasat.. Sudahnya Ji Hun berhenti jadi pendakwaraya dan mula menjadi peguam untuk bayaran 1 dollar sahja di firma yang ditubuhkan oleh kekasih dia.. Pihak pendakwaraya turut berkerjasama dengan Ji Hun dalam menyelesaikan kes-kes yang datang ke tangan beliau..

Cumanya drama ini nampak macam tak serius sebab lawak dan punch line dia kena pada tempatnya.. Tak di buat-buat atau di paksa paksa.. Ji Hun bergandingan dengan Ma Ri yang disuruh menjadi pelatih sementara dibawah Ji Hun dan mereka berkerjasama dengan Mu Jang.. Dari pihak pendakwaraya pula ada Min Hyuk yang juga kawan lama Ji Hun dan senior Ji Hun iaitu Ye Jin..

Drama: One Dollar Lawyer
Also Known As: One Thousand Won Lawyer, 1000 Won Lawyer, Cheonwonjjari Byeonhosa
Screenwriter: Choi Soo Jin, Choi Chang Hwan
Director: Kim Jae Hyun
Genres: Comedy, Law, Drama
Country: South Korea
Episodes: 12
Aired: Sep 23, 2022 - Nov 11, 2022
Aired On: Friday, Saturday
Original Network: SBS
Duration: 1 hr. 10 min.
Cheon Ji Hun is a lawyer with unusual flair. His hair has a stylish perm. His retainer is only 1,000 won despite being one of the most skilled lawyers around. He argues against the most expensive lawyers and their rich clients intent on flouting the law. 

Since graduating from the Judicial Research and Training Institute,  Baek Ma Ri has been the Prosecutor’s Assistant. Confident and self-assured, she is also a lawyer with her grandfather Baek Hyun Mu's renowned Baek Law Firm. 

Ma Ri’s life has been going smoothly, but her life changes when she meets Cheon Ji Hun.  

4 comments:

  1. nak tengok lah nanti sebab tertarik dengan trailer dia. agak2 ada tak one dollar lawyer ni dekat malaysia ek hehe

    ReplyDelete
  2. Baca sinopsis macam best aje ni...

    ReplyDelete
  3. saya terhenti kat episod 8. belum ada masa lg nk tgk sambungannya... cerita ni best. kena taste saya hehehe

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Daisypath Anniversary tickers

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »