Tuesday, August 17, 2021

Drama Jepun | Signal: Choki Mikaiketsu Jiken Sosahan (2018)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Drama ini adaptasi dari drama Korea bertajuk Signal.. Cumanya drama versi Jepun ini pendek je.. Ada 10 episod dan 1 filem.. Versi ini lebih padat dan mendebarkan.. Dari segi emosi pun okay.. Nak banding sangat pun tak boleh juga sebab versi Korea keluar 2016 dan Jepun pula keluar tahun 2018.. sha baru je tengok.. kikiki.. Ingat-ingat lupa dah jalan cerita yang versi Korea.. 

Versi Jepun ini tetap sama dengan Korea bila mana detektif tahun kini berhubung dengan detektif dari zaman lampau menggunakan walkie-talkie.. Bersama mereka berusaha menyelesaikan kes masa lalu dan mengubah takdir mangsa mereka.. Ada penjahat yang berjaya ditangkap pada masa lalu dan juga masa kini.. Namun kerana tangan-tangan jahat yang mempunyai kuasa mengacau, telah menyebabkan polis sendiri hilang nyawa dan dituduh tak bertanggungjawab.. Polis yang korup mengganggu perjalanan hidup orang yang tak bersalah.. Memang menariklah..

Drama: Signal: Choki Mikaiketsu Jiken Sosahan
Also Known As: Signal, Signal: Long-Term Unsolved Case Investigation Team, Shigunaru: Choki Mikaiketsu Jiken Sosahan, Shigunaru, Signal Japan
Screenwriter: Ozaki Masaya
Director: Suzuki Kosuke
Genres: Suspense, Thriller, Drama, Supernatural, Detective, Investigation
Country: Japan
Episodes: 10
Aired: Apr 10, 2018 - Jun 12, 2018
Aired On: Tuesday
Original Network: Fuji TV, KTV
Duration: 54 min.
Fifteen years ago, a female child was kidnapped on the way from school. At that time, Saegusa Kento, who was a first-grader in elementary school student, witnessed the girl being taken away. A few days later, the girl was found in the dead, and detectives Ooyama Takeshi and Iwata Kazuo continued to investigate the crime but the culprit was not found. As time went by, Kento started distrusting the police. Fifteen years later, Kento is now a police officer and criminal profiler. One day, Kento finds a walkie-talkie that allowed him to get in contact with the past Takeshi. Police officers Kento, Takeshi, and Misaki then set on a journey to solve cold cases.
(Source: Written by MyDramaList)

4 comments:

  1. eh, tengok kat mana Japanese version? Signal Korean version tu mmg my top favourite!

    The Grey Lines Between

    ReplyDelete
  2. ada la tengok sikit yang versi jepun ni tapi tak minat sangat dengan hero dia..haha

    ReplyDelete
  3. jepun memang suka buat drama pendek 10 episod je kan. teknologi dia mesti lagi power

    ReplyDelete
  4. Wah, nanti nak cari lah kat online..

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Daisypath Anniversary tickers

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »