Shoplinks.Asia

Wednesday, July 8, 2015

#Cabaran20Hari : Bajet Raya

#Cabaran20Hari
Hari keduabelas

Assalamualaikum... Bertemu lagi dalam #Cabaran20Hari...
Kali ini nak cerita pasal Bajet Raya...

Sebelum Kahwin
Biasanya nak raya baru sebok nak prepare duit untuk bajulah, kasutlah, kuih rayalah dan segala-galanya berkaitan raya.. Masa nie kalau gaji awal memang habis r.. Bonus pun sama.. lepas raya jer makan mee maggie... Hehehe.. duit da abis..

Lepas Kahwin
Alhamdulillah ditemukan dengan seornag lelaki yang sangat pandai manage duit.. dari dia saya belajar untuk tolak sikit duit gaji setiap bulan sebagai persiapan raya.. Dia juga turut menyimpan, so banyaklahkan.. Jadi bila raya kami dah x usik gaji kami.. Persiapan seperti baju raya biasanya dibeli sebelum bulan Ramadhan.. Sebabnya untuk mengelakkan permainan harga pekedai dan juga x nak bersesak2 ketika membeli belah... Duit tu juga cukup untuk perbelanjaan minyak pulang ke kampung dan menziarahi sanak saudara... dengan duit tu juga kami menyambut raya haji.. Cukup dan x yah pening2 nak fikir dapat ke x bonus.. Bonus raya atau bantuan khas raya memang betol2 bonus buat kami..Tambah untuk orang macam saya yang sangat suka makan.. Masa nielah nak cuba makanan2 yang susah nak dapat kat Behrang..

Kepada yang berminat untuk menyertai #Cabaran20Hari bolehlah pergi ke blog ARZMOHA dan sahutlah #Cabaran20Hari..

Cabaran akan bermula pada 27 Jun 2015 sehingga 16 Julai 2015.

Selamat menyahut #Cabaran20Hari Puasa/Raya 2015

8 comments:

  1. Wah , nanti dah kerja pun ain boleh aplikasikan yang akak and suami buat tu. Ain bab duit bolh la nak manage tapi sampai bab makan . i kennot la. haha mesti nak beli jugak sanggup belanja besaq t.t

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah pandai manage duit, selamat masa depan. Zumal nie entah laa...

    ReplyDelete
  3. wah..selamat menyahut cabaran..

    ReplyDelete
  4. wah boleh guna pakai cara awak..tq share..next year akan buat mcm awak

    ReplyDelete
  5. aah betol la tak terfikir pun sebelum ni nak asingkan duit utk raya. selalu asingkan utk bayar roadtax je. xpe lepas ni boleh beringat. thanks tips tu ;)

    ReplyDelete
  6. sm mcm akak buat...asing siap2 & beli sblm puasa...bl bln puasa duit dlm tgn x usik sgt.lps ry duit ada lg

    ReplyDelete
  7. boleh guna cara ni for next year..hehe :)

    ReplyDelete
  8. Ekin pun lps kahwin baru leh taw kena betjimat abg sorg keje kn

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..
1. Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
2. Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
3. Komen yang baik2 sahaja ye..
4. Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
Terima kasih sekali lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Family Blogger

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI