Shoplinks.Asia

Monday, July 13, 2015

#Cabaran20Hari : Menu Wajib Pagi Raya

#Cabaran20Hari
Hari ketujuhbelas

Assalamualaikum...
Lagi berape hari sahaja #Cabaran20Hari akan berakhir.. Alhamdulillah momentum masih lagi kekal..
Untuk entry kali ini Sha nak citer pasal Menu Wajib Pagi Raya...

Zaman sebelum Kahwin..
Rumah mak sha kalau pagi raya mesti ada nasi berlauk..
Wajib ada.. sebab semua saudara mara akan berkumpul di pagi raya..
Memang sudah ditetapkan rumah kami kena ada nasi berlauk..
Tradisi turun temurun.. Cuma semenjak Ibu sha sakit kami share dengan Mak Lang (umah sebelah jer) masak ala kadar.. Bukan apa, bila Ibu dah sakit dan pak lang pun x sehat sambutan raya lebih pada menziarahi lah.. Kalau sha raya first umah ibu sha masaklah juga..

Zaman Lepas Kahwin
Rumah MIL mesti ada lemang dan rendang kerang..
Malam raya husband akan bakar lemang dengan FIL dan adik2 dia..
Biasanya masak banyak sebab nak bagi jiran, saudara mara dan anta umah mak sha..

7 comments:

  1. samalah MV pun balik rumah mertua mmg ada nasi berlauk..kat umah mak pun mcm tue juga

    ReplyDelete
  2. Wah, rendang kerang... Tak pernah makan lagi. Mesti best...

    ReplyDelete
  3. kami 2nd day br ada nasi blauk...1st day ry jln2 mkn kt rumah org dl...hihihi

    ReplyDelete
  4. Rendang kerang...???
    ASSAM tak pernah jumpa lagi time raya...
    Selalunya jumpa RENDANG AYAM jerk....

    ReplyDelete
  5. mcm best mkn rendang kerang.. xpenah makan lg kak sha..
    apapun masakan mak paling sedap

    ReplyDelete
  6. Redang kerang xpernah lagi dengar ni... ekin pun raya kelantan ni ekin yg buat gulai ayam utk roti jala ma ekin xsihatbgak

    ReplyDelete
  7. Menu wajib rumah Cik Mimie ayam masak merah :)

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..
1. Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
2. Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
3. Komen yang baik2 sahaja ye..
4. Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
Terima kasih sekali lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Family Blogger

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI