Shoplinks.Asia

Tuesday, July 21, 2015

Panggung Patuh Syariah

Assalamualaikum...
Sekadar nak berkongsi..
Kebetulan terbaca pasal nie dekat FB semalam..
Alhamdulillah kalau betul dah dibuat...
Ada seorang hamba Allah nie share dekat Group Movie Addict katanya dekat seri Iskandar..
Katanya kalau nak duduk couple seat kena pamerkan kad nikah atau surat nikah..
Pada saya perkara nie bagus..
Walaupun nampak kecil tapi impaknya besar..
Macam-macam perkara boleh berlaku dalam panggung wayang tuh...
Mungkin akan ada yang kata kalau nak buat maksiat bukan takat kat panggung jer,
kat mana-mana pun boleh tapi sekurang-kurangnya pengusaha panggung nie berusaha mencegah..
Pada saya ini satu permulaan yang baik..
Semoga menjadi amalan di panggung-panggung yang lain...
Sekurang-kurangya usaha ini mampu mengekang gejala sosial dari berleluasa di kalangan generasi muda.

Credit Gambar Encik Harith Baharudin

Hari ini, isu ini sudahpun menjadi trending...
Awani turut melaporkan perkara ini. Boleh baca di sini.
Kalau ikut laporan dari Awani, arahan untuk tidak membenarkan pasangan yang bukan mahram duduk di couple seat datangnya daripada pihak pengurusan pawagam atas nasihat daripada Majlis Daerah Perak Tengah dan telah mula berkuatkuasa sejak pawagam tersebut mula beroperasi sejak dua tahun lalu. Alhamdulillah satu perubahan yang baik..
Malaysian Digest juga turut mengeluarkan berita ini. Boleh baca di sini.

10 comments:

  1. bagus la ada inisiatif macam ni jadi bolehlah kurangkan pasangan yang belum berkahwin, bercium dalam panggung wayang.

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Patut buat kat semua panggung kan siti..

      Delete
  3. Jarang sekali ke pawagam, tak perasan pula ada couple seat.

    ReplyDelete
  4. bagusnya kalau ade cmni
    tapi 1st time dengar ni
    nampak sgt tak dengar berita kan
    heeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang ada nie ayu..kat seri iskandar..kalau dia kuatkuasakan kat semua panggung pun bgs..

      Delete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..
1. Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
2. Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
3. Komen yang baik2 sahaja ye..
4. Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
Terima kasih sekali lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Family Blogger

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI