Saturday, July 20, 2019

Nasi Goreng Segera

Assalamualaikum..
Hye semua..

Ini menu try and error dan improvised.. Hehehe.. Kita guna je apa yang ada.. Kebetulan ada sepupu bagi sambal bilis dalam botol ini, tu yang nak mencuba.. Tak sangka pula sedap.. Sambal ini tak ada belacan katanya.. Okaylah pada Sha bila dibuat nasi goreng.. Hehehe.. Sebab nak cepatkan, tu yang guna je sambal segera ini.. Ini namanya penjimatan masa.. hehehe.. Sarapan pagi semalam..

Bahan-bahannya:-
Sambal segera
Telur dua butir
petai yang dicincang
nasi (tak ada dalam gambar)
Minyak untuk menumis (tak ada dalam gambar)

Jom memasak:-

Panaskan kuali dan minyak

Pecahkan telur dan hancurkan.. Sha terus pecahkan telur sebab guna sambal segera..

Masukkan petai yang dah dihiris tadi dan goreng sekejap bersama telur..

Masukkan sambal segera tadi dan kacau rata..

Akhir sekali masukkan nasi dan sedikit garam/bahan perasa.. Kacau rata dan biarkan seketika atas dapur dengan api yang perlahan..

Yeah!! Dah siap.. mudah dan cepatkan..

28 comments:

  1. senangnyaaaa terus siap,, sambal tu jenama apa akak guna?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak berjenama.. Isteri sepupu yang buat.. Dia tak berapa komersialkan sebab boleh buat dalam kuantiti yang sikit je..

      Delete
  2. Wah sedapnya. Terliur pula hehe

    ReplyDelete
  3. Petai tu power. Memang mudah sebab sambal dah cukup rasa kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Petai tu kebetulan orang bagi.. memang buat nasi goreng jelah.. senang.. hehehe

      Delete
  4. Wahh sedapnyaa.. sy suka sambal yg xda belacan.. terima kasih kak sharing :D

    ReplyDelete
  5. wah terlalu mudah tak payah tumbuk bagai dah kan. hii .. dapnya .. malas nau nak main tumbuk2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sha kalau malas menumbuk ginilah wani.. hehehe

      Delete
  6. Mudah.Cepat.Sedap..lagi-lagi ada petai tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sha kalau ada petai memang suka bubuh dalam nasi goreng PC.. hehehe

      Delete
  7. huish...senangnya goreng nasik. nampak sedap pula tu

    ReplyDelete
  8. segera pun nampak sedap sis

    ReplyDelete
  9. Menu try dan error pun boleh jadi sedap kalau tukang masaknya berpengalaman­čśé.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikiki.. tak delah berpengalaman sangat.. :)

      Delete
  10. sambal bilis segera biasa nyer da ada semua perisa, kan.
    ada plak petai hiris tu. wow!!!

    ReplyDelete
  11. Nasi goreng buh petai, fuhh sedap sampai bertambah kalau Ruby. Hehe.

    Resepi mudah.

    Sambal tu brand apa Sha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ada brand ruby..
      Penjual buat dalam kuantiti sikit.. belum komersial sangat lagi..

      Delete
  12. Wohooo Ada petai mmg power tu

    ReplyDelete
  13. memasak makin mudah... nk buat dgn x je hehehe

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »