Monday, November 9, 2020

Drama Korea | Alice (2020)

 Assalamualaikum..
Hye semua..

Lama juga ambil masa untuk sambung tengok drama ini sampai habis.. Bukan tak best tapi sebok membaca.. hehehe..

Kisah seorang perempuan yang menjadi pengembara masa kembali ke tahun 1992 demi mencari sebuah buku ramalan mengenai pengembaraan masa.. Namun perempuan tersebut terlambat bila ada yang lebih dulu sampai.. Beliau berjaya dapatkan buku dan selamatkan seorang budak perempuan.. Malah beliau berhenti dari melakukan pengembaraan masa kerana disahkan mengandung.. Namun ianya tak semudah yang dijangka.. Semuanya jadi bertambah rumit.. 

Drama ini buat Sha berfikir mengenai masa dan pengalaman yang Sha lalui.. Ada masa silam yang Sha rasa ingin Sha betulkan kalau Sha berpeluang kembali ke masa lalu namun belum tentu ia akan menjadikan masa hadapan yang lebih baik.. Dendam dan ingin membalas balik juga bukan perkara yang bagus.. Sepatutnya kita hargai apa yang kita ada sekarang dan simpan kenangan lalu dalam lipatan hati kerana setiap yang berlaku ada hikmahnya, lambat atau cepat.. Semua ornag merasa kehilangan namun bagaimana kita menghargai apa yang kita masih ada itu yang lebih penting..

Drama: Alice
Also Known As: Hotel Aelliseu, Aelliseu, 호텔 앨리스, Hotel Alice, Aelriseu
Director: Baek Soo Chan
Screenwriter: Kim Kyu Won
Genres: Mystery, Drama, Sci-Fi, Fantasy, Melodrama
Country: South Korea
Episodes: 16
Aired: Aug 28, 2020 - Oct 24, 2020
Aired On: Friday, Saturday
Original Network: SBS
Duration: 1 hr. 10 min.
In 2050, through the construction of Alice, humans can finally travel through time. But soon the existence of a book of prophecy, which predicts the end of time travel comes to light. When Yoo Min Hyuk and Yoon Tae Yi, a couple working at Alice are sent to the year 1992 to secure the rumored book, Tae Yi realizes that she has conceived a child and decides to stay back in the year 1992.  After changing her name to Park Sun Young, she eventually gives birth to a son, Park Jin Gyeom. As a side effect of time travel, Jin Gyeom suffers from the inability to express emotions. In spite of this, they lead a pretty normal life until the total lunar eclipse of 2010, the day Sun Young ends up getting murdered. To investigate this mysterious case, Jin Gyeom becomes a detective and in 2020, by coincidence, he runs into Yoon Tae Yi, a physics professor, who looks exactly like his mother. Will they team up to solve this puzzle? Will the prophecy finally come true? Can humans handle the consequences of controlling time?
(Source: Viki, edited by Another Stranger at MyDramaList)



2 comments:

  1. ada tgk sikit2 kt tv, tk sempat nk tengok habis..

    ReplyDelete
  2. Ha'ah dah banyak tengok movie atau drama dengan konsep time travel untuk ubah sejarah tapi end up jadi makin teruk. Apa yang dah jadi tu dah tertulis dah pun so kena redho je lah

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »