Friday, November 27, 2020

Novel | Cinta Copy Paste oleh Nureen Mirza

 Assalamualaikum..
Hye semua..

Sha baca tanpa sengaja.. hehehe.. Menarik juga tema yang dibawakan.. Lelaki berumur 33 tahun berkahwin dengan gadis berumur 19 tahun.. Jauhkan beza umur tu.. Walaupun perjalanan ceritanya cliche.. Gaduh, baik, suka gaduh dan bahagia, namun olahan penulis menarik untuk dibaca..

Habib jatuh suka dekat Sufi sebab wajah Sufi seiras cinta pertamanya Yana/Baby.. Berusaha ingin berkahwin dengan Sufi walaupun tahu jarak beza usia mereka terlalu jauh dan sufi masih belum berapa matang.. Kerana terlalu mengikut kata hati akhirnya mereka berkahwin juga dengan restu keluarga.. Masalah mula timbul bila Yana/Baby muncul semula saat mereka sedang berbulan madu.. Habib yang seolah-olah masih tak dapat melupakan Yana mula berperangai pelik setiap kali Yana telefon.. Sekali dua bolehlah Sufi buat tak nampak.. Namun bila dah sampai anak Yana pun panggil Habib papa, mampukah lagi hatinya bertahan.. Habib pun dah mula mengungkit ketidak matangan Sufi.. Saat Sufi memerlukan Habib, Habib buat tak endah malah mencari salah Sufi.. Bagaimanakah akhirnya hubungan mereka..

Geram je Sha nengokkan perangai si Habib yang tua tapi tak matang.. Mujurlah watak novel je.. Kalau real memang ku katokkan kepala si Habib nie.. Sufi dah mula berubah menjadi matang dan sayangkan Habib, patutnya tumpuan Habib pada Sufi bukan Yana..

Sha baca dan selesai pada 25.11.2020..

Sha baca menggunakan aplikasi Okbee Buffet..
Published April 2015 by Alaf 21

4 comments:

  1. lelaki klu umu brapa pon tetap tak matang kan haha

    ReplyDelete
  2. Hahahha tula, matang tak mengenal usia. Nasib cerita novel. apa la habib 🤣

    ReplyDelete
  3. untungla blh kopipessss cintanya hehe..
    kalau saya nk kopipes cinta siapa eh.. huurmm..

    ReplyDelete
  4. Baru baca review pun dah rasa geram dengan sikap Habib.

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »