Wednesday, October 28, 2015

Aiskrim Buatan Sendiri

Assalamualaikum..
Jom makan aiskrim..

Senang jer nak buatnya..
Cuma kena hati-hati dengan sukatan..
Sha buat jadi tapi termanis.. hehehe..
Terlebih susu pekat.. Masa bubuh susu pekat tu bubuh sikit2.. Rasalah dulu sebelum tambah lagi. Bukan apa, nanti termanis x sedap pula..

Tapi tulah.. x sempat nak snap picture, aiskrimnya dah habis dimakan.. hehehe..

Bahan-bahannya
1. Heavy Whipping Cream - 1pint or 473liter
2. Susu pekat manis (agak-agak ye)
3. Kekacang, coklat chips, Oreo hancur, Coklat rice - yang nie bahan sampingan. Nak bubuh buah-buahan pun ok juga. Kepelbagaian bergantung pada citarasa kita.

Cara Membuatnya
1. Pukul heavy whipping cream sampai kembang, pastu masukkan susu pekat manis tu mengikut kemanisan yang dikehendakki. Dah siap bolehlah tambah bahan sampingan lain macam oreo hancur ke, kekacang ke.. coklat chips ke. Ikut kesukaan hati. Kemudian masukkan dalam freezer biar selama 6 jam. Dah siap. Nak lagi best biar semalaman.. Pergh!! Heaven..

 Saya pakai dua kotak jenama ini.

Saya pakai susu pekat jenama ini.

7 comments:

  1. Lepas ni boleh la pi sana makan aiskrim homemade ni..hehehehe

    ReplyDelete
  2. ritu ada save lam fb..nti nak try..jom!!!

    ReplyDelete
  3. puaskan Sha makan bila buat sendiri ni :)

    ReplyDelete
  4. senangnya nak buat aiskrim...
    pernah try jugak, tapi masih tak berapa menjadi.
    lepas ni, kena cuba resepi ni pulak.

    :)

    ReplyDelete
  5. ada pic x?hr tu buat x mnjadi la.boh dlm peti sejuk pon x beku

    ReplyDelete
  6. whipping cream guna ye, cm payah nak dapat kat kedai kedai dekat rumah ni heheh nanti nati boleh try resepi nilak

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Daisypath Anniversary tickers

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »