Thursday, May 26, 2022

Drama Korea | Tomorrow (2022)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Kalau tak kuat, elok jangan tengok drama ini.. Drama ini membawakan tema yang agak gelap jugalah pada Sha.. Kisah grim reaper yang berusaha menyelamatkan dan memberikan harapan pada mereka yang cuba membunuh diri.. Ada episod yang sangat menyayat hati dan membuatkan Sha menangis.. Betapa masalah tekanan perasaan mampu membunuh jiwa manusia.. Pembulian media sosial dan macam-macam lagilah perangai manusia yang selalu membuatkan manusia lain berada dalam tekanan.. Kadang masalah yang bertimpa-timpa juga mampu membuatkan kita hilang semangat dan berada dalam kemurungan.. 

Paling sedih bila dia paparkan kisah dua grim reaper yang saling berkait rapat iaitu Go Ryun dan Park Joong Gil.. Kisah diorang ini akan dibongkarkan pada 3 episod terakhir.. Memang sedihlah bila tahu apa yang terjadi pada mereka berdua ini..

Memang drama yang agak menganggu emosilah.. Sila tengok kalau anda okay.. Tapi kalau tak okay, seeloknya jangan tengok.. Sekadar pandangan peribadi..

Drama: Tomorrow
Also Known As: Naeil
Director: Kim Tae Yoon
Screenwriter: Park Ran, Park Ja Kyung, Kim Yu Jin
Genres: Action, Drama, Fantasy
Country: South Korea
Episodes: 16
Aired: Apr 1, 2022 - May 21, 2022
Aired On: Friday, Saturday
Original Network: MBC, Netflix
Duration: 60 min.
Choi Joon Woong seeks a job, but it's hard for him to get hired. One night, he witnesses a man trying to end his life and decides to stop him. He gets acquainted with grim reapers Koo Ryeon and Im Ryoog Gu, who belong to a crisis management team. Their purpose is to prevent people from committing suicide. After Joon Woong ends up in a coma and becomes half-human and half-spirit, he is employed by a company of grim reapers as the newest member of the crisis management team.

(Source: Netflix, s a r a at MyDramaList)
~~ Adapted from the webtoon "Tomorrow" (내일) by Llama.

3 comments:

  1. dah tgk sampai ep 6, pas tu stop dah..raya, wedding adik.. x start balik layan pun

    ReplyDelete
  2. Baru tgk smpai ep 7 ... walaupun orang kata best.. belom ada kekuatan nak habis. haha

    ReplyDelete
  3. saya tak okay, so tak tengoklah. suka netflix selalu 'warning' penonton kalau ada trigger macam suicidal or sexual violence

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Daisypath Anniversary tickers

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »