Tuesday, July 28, 2020

Drama China | Detective Chinatown (2020)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Kelakar drama ini.. Guna dua bahasa untuk watak saling berkomunikasi.. China dan Thailand.. Saling faham pula tu mereka.. Hahaha..

Agak confusing drama ini.. Ada 12 episod dan 4 episod untuk setiap kes yang disiasat.. Episod 1-4 memaparkan kes pembunuhan diri yang dirancang dengan teliti kerana dengki dan busuk hati.. Manusia bila menyimpan perasaan iri hati memang bahaya..

Kes kedua pula episod 5-8.. Kes kali ini menceritakan kenapa hero bermasalah dengan perempuan.. Hero menceritakan kepada penjenayah yang ditangkap dalam kes 1.. Perempuan yang nampak innocent bukanlah baikpun tapi pandai memanipulasi lelaki disekeliling beliau.. Memang jahat dan sangat terancang..

Kes ketiga ini tak berkaitan pun dengan kes sebelum ini.. Heronya pun orang lain.. Kalau tengok sepintas lalu mesti ingat cerita lain.. Tapi masih lagi menarik sebab penyiasatan mencari pembunuh sebenar melalui game online..

Drama: Detective Chinatown
Also Known As: Tang Ren Jie Tan An
Screenwriter: Chen Si Cheng
Director: Dai Mo
Genres: Action, Suspense, Mystery, Comedy
Country: China
Episodes: 12
Aired: Jan 1, 2020 - Jan 18, 2020
Aired On: Wednesday, Thursday, Friday, Saturday
Original Network: iQiyi
Duration: 42 min.
Strange crimes occur in Thailand as the ranking for the world's best detective sees a shift. New detectives come into the picture to tackle three difficult cases.
Lin Mo is the student of Chinatown's number one detective. Yetian Hao'er is Yetian Hao younger brother. Separate storylines find the two characters caught in the center of mysteries revolving around the victim's widow Ivy and bar singer A Wen. Lin Mo pursues two cases: Four-Faced Buddha and Name of the Rose that not only takes place in Bangkok but also in Kaoshiung.
The third case about the Ghost's Invitation takes the story back to Bangkok and then to Tokyo. The investigator on the job is none other than Yetian Hao'er who teams up with Asia's five-member team that includes Lu Jing Jing and rookie policewoman Sa Sha.
(Source: chinesedrama.info)

pelakon-pelakonnya..

9 comments:

  1. Best citer ni..akk tengok yg first movie..

    ReplyDelete
  2. ada kat Youtube ke akak tengok kat apps? Hehe

    ReplyDelete
  3. atie pernah jadi extra cerita hong kong/thailand juga...
    but rasanya case dadah, but i never know whats the title... ><
    and i never get a chance to see it hahahaah

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah.. nak otograf.. hehehe..
      Atie tak ingat eh cerita apa?

      Delete
    2. tak igt..
      nama hero pon tak.
      tapi watak atie as wartawan yg tgh dgr pembicaraan case..
      diorg shooting kat Penang MPPP's office but dlm diorg change jadi mcm tempat gangster hongkong, lepas tu dekat padang sekolah dekat perak kot.. diorg tukar jadi tempat balai polis dekat thailand... MMG HEBAT GILA STAFF HONGKONG TU ..cepat betul kerja diorg buat..

      Delete
  4. Suka cerita2 penyiasatan ni..

    ReplyDelete
  5. tak pernh tengok tapi macam menarik... alahai mana nak selit niii

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »