Wednesday, October 9, 2019

Educational Science Comic | Why? Everyday Science by Soonbong Heo, Heosoek Song (Cartoonist), Yongha Park (Editor)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Sambil-sambil mengemas buku untuk dihantar semula ke Perpustakaan Negara Malaysia, sempatlah juga Sha membaca sebuah dua.. Antara yang menarik ialah buku ini.. Why? Everyday Science ini buku berkulit keras, berwarna warni dan menggunakan kertas tebal.. Sangat menarik dibaca bukan sahaja oleh orang dewasa malah kanak-kanak.. Kanak-kanak boleh menikmati pembelajaran tentang sains dengan cara yang sangat menyeronokkan melalui komik.. Semua ilustrasi adalah berwarna, comel dan disediakan gambarajah bagi membantu pembaca untuk memahami konsep saintifik..

Pembaca akan belajar tentang sains di sebalik pelbagai peralatan seharian dan bagaimana keadaan dunia berfungsi.. Antara yang menarik diceritakan didalam buku ini ialah mengenai gelombang mikro, penyedut hampagas, pencuci, seterika dan telefon bimbit.. 

Sha baca dan selesai pada 08.10.2019

Sha pinjam dengan Perpustakaan Negara Malaysia..
Published 2013 by YeaRimDang Publishing Co Ltd

14 comments:

  1. Bagi anak buah baca buku ni seronok lah. hahaha. Di samping dpt belajar benda baru.

    ReplyDelete
  2. kadang kita yg tua pun suka buku yg ada gunakan kartun apa penerangan yg ringkas tp berwarna warni... mata jd segar

    ReplyDelete
  3. kertas tebal + warna warni..mmg best layan buku mcm ni..

    ReplyDelete
  4. rajin membaca buku sains erk? liez ni memang bab sains failed tapi masa SPM terkejut dapat 2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak juga Liez.. sesekali baca juga buku2 macam nie..

      Delete
  5. bagus buku ilmu macam ni. sangat berguna.

    ReplyDelete
  6. menariknya buku ni.. sesuai utk bacaan anak2

    ReplyDelete
  7. Buku ilmiah mcm ni best jugak kadang2 kalau terselak. tgok2 dah hbis baca hahah

    ReplyDelete
  8. buku sains pun Sha baca yea..terbaik

    ReplyDelete
  9. walaupun buku kanak2 but adults can learn something new

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »