Monday, October 7, 2019

Drama Korea | Drama Special : The Dirge Singer (2014)

Assalamualaikum..
Hye semua..


Drama ini sekejap je.. Dalam sejam lebih sikit je.. Mengisahkan golongan kelas bawahan yang berkerja sebagai .. Bila ada golongan kelas atasan yang meninggal, mereka diupah untuk menangis dan bersedih.. Kononnya untuk membimbing roh si mati ke alam mati.. Yeonsim tak nak mewarisi perkerjaan ibunya.. Dia lebih rela menjagi Gisaeng dari menjadi Dirge Singer.. Namun tak mudah sebab Yeonsim merupakan kelas bawahan yang paling bawah.. Kesusahan menyebabkan manusia sanggup melakukan apa sahaja demi kelansungan hidup dan itu antara sebab kenapa mak Yeonsim melakukan perkerjaan sebagai Dirge Singer.. Drama ini mengisahkan pilihan yang manusia perlu buat dan kenapa pilihan itu dibuat serta kasih sayang seorang ibu kepada anaknya..

[Drama Special : The Dirge Singer | 곡비]
- Cast : Kim Youjung, Seo Junyoung, Hwang Miseon
- Synopsis : A female slave or woman of a private home who was paid for mourning at funerals is called a dirge singer. Dangeum is a dirge singer but her daughter Yeonsim doesn't want to be one because she would have to mourn and lament for her life. Yeonsim runs away to become a gisaeng, a female entertainer, thinking that smiling for life is better. But it's not easy as she's a daughter of a dirge singer, a low-born. Yunsu is born out of wedlock and is angry at his life as he cannot do anything because of his position. One day, Yunsu's brother, who is a true noble, dies. And Yunsu becomes the chief mourner of the house. He has never been treated that way so he gets confused. Will they be able to change their unfortunate destiny?

Boleh tengok di Youtube.. Klik SINI..

17 comments:

  1. diupah untuk menangis tu terus buat sy teringat 1 masyarakat di china yg ada adat ni... menangis utk si mati dan penah msk majalah 3 rasanya...

    ReplyDelete
  2. citer ni best..ending dia yg sedih..bila mak Dangeum mati..hua.hua..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak.. memang sedih bila mak dia mati.. huhuhu..

      Delete
  3. Teringat masyarakat cina ttg adat ni.. pernah di paparkan di TV.. ada sekumpulan yg diupah utk menangis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala.. nape Sha tak tengok ye.. rugi2.. menarik dokumentari macam nie..

      Delete
  4. Aduhai... Ada lagi adat macam ni... Adat nie dah lama dah masa zaman zahiliyah dulu.... Kat India pon ada golongan ini.

    ReplyDelete
  5. emmm kesian kelas bawahan bila terpaksa menjadi kerja untuk kelansungan hidup.

    ReplyDelete
  6. Oh! baca reviews Sha baru tahu citer ni kisah apa.
    Asyiklah duk berlegar-legar iklan kat phone tapi Mrs. A pangkah je.
    Lepas ni nak tengoklah.

    ReplyDelete
  7. adat ni kawasan kawasan Bandar dh tak amalkan.. kalau di kg2 di china masih amalkan

    ReplyDelete
  8. Kaksha tau tak everytime ain bosan taktau nk tgok apa ain bukakb blog kaksha cri cerita best haha

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »