Sunday, September 9, 2018

Shopping Barang Dapur

Assalamualaikum..
Hye semua..


Sekarangkan MIL Sha dah duduk dengan Sha.. Jadinya memang beli barang basah setiap minggu.. Cuma kali ini beli lebih sikit sebab dah ada cara penyimpanan yang ohsem.. Sha guna plastik Ikea (boleh baca SINI).. Memang banyak boleh muat dalam peti beku tu.. Sebelum ini Sha guna tupperware, jadi tak boleh simpan banyak.. Bila guna plastik nie memang budget siap-siap untuk harian punya masak.. Senang dan ikan kekal segar..

Sha beli ikan di pelbagai tempat.. Kewangan tak besar, jadi kenalah bijak berbelanja.. Pergi cari di Pasaraya Segi, Fresh Mart dan Pasaraya TF.. Dengan RM70 dapatlah Sha beli 2 kilo ikan sardin, 1/2 kilo ikan kayu, 1/2 kilo ikan Bawal, 1/2 kilo ikan kembung, 1.5kg ayam, 30 biji telur ayam dan bawang..

Bila dah keluar tu mulalah mata tu memandang yang lain.. Kebetulan ada Pasar Malam, memang seronoklah tengok buah-buahan.. Sha beli 1kg mata kucing, 1kg mangga lily, sebiji (2.5kg) rock melon, 3 biji limau dan 8 biji epal.. Puas tengok buah.. kikiki.. Bila dah banyak mulalah pening macam mana nak simpan.. Tambah mata kucing dan Rock melon tu.. Sudahnya Sha kupas siap, bubuh dalam bekas..

Ikan dan ayam yang dah diasing-asingkan untuk sekali masak..

Kopek mata kucing bubuh dalam bekas, lepas tu simpan dalam peti ais.. Bila dah sejuk baru kita makan.. Memang best..

Rock melon yang dah dikopek.. Manis buahnya..

26 comments:

  1. rock melon & mata kucing mmg sedap dimakan bila sejuk..

    ReplyDelete
  2. Zaman sekarang ni kena bijak berbelanja kan sha huu x leh nak berboros2...

    ReplyDelete
  3. Kemasnyaa tengok susunan ikan dgn ayam tu.. Geram je tengokk.. Hehe

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah...selesai masalah menyimpan...PC pun gitu...bila belanja semangat...balik belanja nak susun dalam peti ais lemah semangat....hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kikiki.. Masa membeli tak ingat dunia.. bila sampai rumah, jenuh nak menyiang dan menyimpan.. kikiki..

      Delete
  5. kene beli jugak plastik tu.. leh save tempat.. klu tak sempit kemain peti beku..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu lea.. dengan adanya plastik tu memang jimat ruang..

      Delete
  6. fuh...tapi sekarang beli barang dapur sikit ja pun dah berapa ringgit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu mizi.. makin mahal barang sekarang..

      Delete
  7. Untung ada tukang kupas.
    Bukak esbok tinggal ngap aje.

    ReplyDelete
  8. Guna plastic sealable macam tu memang lagi mudah nak uruskan stok barang masak kan,...
    Pagi-pagi dah terliur tengok rock melon dan mata kucing 🤤

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak farah.. senang nak rancang nak masak apa..

      Delete
  9. sakan membeli belah eh! tapi oklah buat stok hihi

    ReplyDelete
  10. wah sedapnya buah..seronokknya membeli ya :D

    ReplyDelete
  11. Banyaknya Sha beli barang dapur! Kalau kat rumah saya, jenuh nak perabihkan kalau banyak macamni..

    ReplyDelete
  12. sedapnya mata kucingg tuuuu! kalau makan time sejuk sejuk lagi umphhh! hehee

    ReplyDelete
  13. wahhh. sedapnyer buah2 tu. ehehe

    ReplyDelete
  14. org batuk tak boleh nampak mata kucing dlm peti ais huk huk huk

    ReplyDelete
  15. sedapnya buah mata kucing n rock melon tu

    ReplyDelete
  16. aida pernah guna tupperware tau.
    tapi tu la, ruang :(
    adik aida hadiahkan aida byk freezermate. syg plak.
    now. ada brg yg aida bubuh dlm plastik ikea tu.
    agar kedap udara, kan.
    bwg yg da kopek, halia, kunyit, sayur...

    ReplyDelete
  17. mata kucing dengan rock melon tu memang sedap makan sejuk2! Macam tu rupanya kaksha bahagikan bhan mentah. Boleh tiru jugak ni :P

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Daisypath Anniversary tickers

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »