Friday, September 28, 2018

The Neighbor (2012)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Filem yang berjaya membuatkan Sha seram sejuk.. Bukan cerita hantu tapi cerita pembunuhan.. Mangsanya budak sekolah.. Terus rasa yang dunia sekarang makin tak selamat dan sangat bahaya.. Yang paling menakutkan bila orang di sekeliling yang tahu atau ada maklumat mengenai kes pembunuhan itu mengambil jalan berdiam diri.. Tak nak langsung membantu pihak polis.. Dengan alasan, nanti tak ada pelanggan nak datang kedai, rumah tak boleh nak dijual.. Memang tak boleh fikir dengan perangai manusia yang macam ini..

Filem ini tahun 2012.. Cerita yang lurus.. Awal-awal dah diberi tahu siapa penjahatnya.. Tak payah nak fikir dan teka bagai.. Cuma pada Sha filem ini lebih kepada perangai dan tindakan yang diambil oleh orang sekeliling penjahat.. Walaupun mereka mengensyaki siapa penjahatnya.. Tapi sikap untuk tidak peduli dan membiarkan itu mengundang bahaya.. Yang cuba mengambil kesempatan pada kesalahan kecil akhirnya dibunuh.. Part paling sedih bila si ibu tak dapat nak jemput anaknya balik sekolah akibat kemalangan dan anak itu diculik serta dibunuh.. Yang ini memang sedih.. Penamat dia memang tak terduga..

Memang cerita ini memberi pengajaran di luar kotak.. Sangat bagus untuk ditonton, pada Sha lah.. Yang paling utama, walau macam mana baik pun jiran kita itu tetap kena pesan dengan anak-anak supaya tidak mudah atau senang-senang mengikut.. Ini yang paling penting..

 
 THE NEIGHBORS | 23 August 2012 | Suspense-Thriller, Apartment |

9 comments:

  1. sikap pentingkan diri yg kian menjadi2...

    ReplyDelete
  2. Okay kalau movie best harus tengok sebab kalau K-Drama panjang masa nak tengok.

    ReplyDelete
  3. Ana cepat emo cerita macam ni. Rasa tak sanggup nk tgk lagi2 melibatkan kanak2.

    ReplyDelete
  4. pernah tgk ok juga byk pengajaran tmbah skrg byk kes kt sini

    ReplyDelete
  5. Mmgbseramlah baca sinopsis dia

    ReplyDelete
  6. ok nak tengok! sinopsis dia je dah best ape lagi cerita confirm best ^^

    ReplyDelete
  7. Cambest ja..boleh layan movie ni nanti, cheq belum tengok lagi :)

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Daisypath Anniversary tickers

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »