Thursday, January 27, 2022

Catatan Perpindahan Sha

Assalamualaikum..
Hye semua..

Setelah 4 bulan menunggu maklum balas permohonan pertukaran suka sama suka, akhirnya penghujung bulan Januari 2022 dapat juga.. Lapor diri pada Februari 2022.. Tahun 2022 di tempat baru.. Alhamdulillah.. Bermulalah cabaran baru dan pengalaman baru.. Perkongsian ini untuk kenangan dan juga berkongsi pengalaman.. Sekiranya ada pertanyaan boleh je nyatakan di ruang komen..

Catatan perjalanan perpindahan tempat kerja Sha bermula 17 Januari 2022 dan lapor diri pada 3 Februari 2022 di Kementerian Kesihatan Malaysia, Putrajaya dan Jabatan Kesihatan Negeri, Ipoh sebelum di tempatkan di Perpustakaan Hospital Slim River.. Sha tak buat permohonan tangguh sebab dah dapat surat tukarnya awal 2 minggu.. Jadinya Sha terus selesaikan semua kerja tertangguh dan sediakan Dokumen Nota Serah Tugas dan myPortfolio untuk pengganti Sha..

Masa tengah tunggu nak ambil anak, dapat whatsapp dari Pembantu Pustakawan yang akan bertukar suka sama suka dengan Sha.. Terus Sha periksa email rasmi dan gmail namun hampa.. Tak ada dapat makluman pun.. Rupanya PNM salah taip email Sha, mujur dia ada cc dekat bos..

Bos majukan email dan attachment pemakluman pertukaran dalam group whatsapp.. Rasa macam nak melompat dalam kereta masa dapat ini.. Hahaha.. Lama tau Sha tunggu surat ini.. Dari bulan Oktober 2021 dan akhirnya Januari 2022 sampai juga suratnya.. 

Masuk kerja hari Rabu tu terus kemas, asing dan buang dokumen yang tak perlu dekat meja.. Bersedia untuk meninggalkan.. Mujurlah terus kemas meja.. Mana yang tak perlu dibuang dan mana yang hak sendiri dibawa balik.. Siapa sangka minggu tu je Sha sempat buat apa yang patut.. Mujurlah memang pulun habis dari Rabu sampai Jumaat tu kemas meja buang mana yang tak perlu.. Sambil-sambil siapkan kerja untuk Program bersama Pelajar Praktikal..

Namun siapalah kita yang merancang sedangkan Allah itu sebaik-baik perancang.. Tanpa Sha minta, Isnin (24.01.2022) Sha terpaksa duduk diam-diam dirumah sebab positif Covid19 satu keluarga.. Pengalaman yang sangat berharga..

Mujurlah hanya tinggal nak kemas kini dokumen serah tugas dan myPortfolio je, buat dirumah jelah.. Sha kuarantin dari 24.01.2022 sampai 02.02.2022.. 10 hari menetap diam-diam dirumah dengan memantau kesihatan diri dan keluarga.. Alhamdulillah hari Sha kena melapor diri, kami sekeluarga kembali sihat..

Pengalaman melapor diri juga merupakan kenangan yang tak mungkin Sha lupakan.. Sha berpindah bukan sahaja tempat kerja tapi juga kementerian.. Posting pertama Sha terus lapor diri di Politeknik tanpa perlu ke Perpustakaan Negara Malaysia ataupun Jabatan Pengajian Politeknik.. Posting kedua ini Sha perlu melapor diri terlebih dahulu di Kementerian Kesihatan Malaysia yang terletak di Putrajaya.. Arahan melapor diri ini jelas dinyatakan di dalam surat.. Sampai di KKM Putrajaya, Sha dimaklumkan untuk terus ke JKN Ipoh selepas diberikan surat.. Maka bergegaslah Sha ke Ipoh.. Arahan ini perlu dipatuhi ya.. Oleh kerana hari Sha lapor diri tu minggu tahun baru Cina, makanya jalan agak sesak.. Maka Sha sampai di Ipoh pun jam dah 2.30 petang.. Lapor diri, isi borang dan tunggu surat untuk lapor diri ke penempatan iaitu Hospital Slim River.. Dapat surat jam dan 3.30 petang, conformlah tak kan sempat sampai ke HSR, makanya Sha pun telefon HSR maklumkan keadaan Sha dan minta pelepasan untuk melapor diri pada keesokkan harinya.. Alhamdulillah, urusan Sha dipermudahkan.. Seperti jangkaan Sha, Sha sampai ke rumah Jam 8 malam.. Memang pejabat HSR dah tutuplahkan.. 

Alhamdulillah.. Semalam Sha berjaya lapor diri di penempatan kerja Sha iaitu Hospital Slim River sebagai Pembantu Pustakawan.. Yeah!! Selamat terima Nota Serah Tugas dari PP yang akan ke tempat Sha.. Siap joint meeting dan sesi perkenalan dengan team Perkhidmatan.. Hehehe..

Sempat ke pejabat lama untuk buat serahan kunci pejabat dan kutip barang yang masih bersisa di pejabat.. Hehehe.. Penuhlah sekotak.. Alhamdulillah, settle dah.. Selamat tinggal kenangan.. Gagah melangkah ke permulaan baru..

2 comments:

  1. Selamat bertugas di tempat baru, Kak Sha

    ReplyDelete
  2. wah selamat bekerja di tempat baru. Kita dalam kementerian yang sama. Tak tahu pulak sekarang ada perpustakaan di hospital. Kalau kat putrajaya ni memang ada.

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Daisypath Anniversary tickers

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »