Monday, April 12, 2021

ebook | Impian Jalanan oleh Teme Abdullah

Assalamualaikum..
Hye semua..

Untuk pertama kalinya buku Teme berjaya buat Sha gelak terbahak-bahak.. Adoilah memang mengujakan bila baca mengenai persahabatan antara Ahmad dan Teme.. Page 221 & 222 224 memang win.. hahahaha..

Buku Impian Jalanan ni memberikan beberapa perkara untuk kita renungkan.. Usaha gigih Iskandar untuk berjaya walaupun ada kekurangan.. Usaha dan kerja keras yang dilakukan Iskandar bukan biasa-biasa.. Iskandar kena buktikan bukan sahaja pada kawan-kawan, cikgu tetapi dunia.. Kejayaan itu tak datang bergolek sebaliknya melalui usaha.. Perkara kedua adalah mengenai kebahagiaan dan kejayaan yang dikongsikan di media sosial.. Orang lebih memandang kejayaan dan kebahagian serta menetapkan itu sebagai tanda aras bukannya usaha untuk mencapai kebahagiaan dan kejayaan itu.. Sepatutnya kita memandang pada kesusahan dan usaha untuk mencapai kejayaan dan kebahagian.. 

Memang buku ang bagus dibaca.. Antara kesukaan Sha.. InsyaAllah kalau ada rezeki Sha nak jadikan koleksi dan wariskan pada anak-anak..

Sha baca dan selesai pada 11.04.2021..

Sha baca menggunakan aplikasi PNM e-Reader..
Published April 2018 by Iman Publication

6 comments:

  1. Buku Teme Abdullah ni memang best. Banyak good review dari pembaca lain.

    ReplyDelete
  2. alamak, kak sha makes me wanna read too plak

    ReplyDelete
  3. sugguh lamajuga saya tidak membaca buku..

    tetapi saya buku yg sama betulang kali setiap hari.

    ReplyDelete
  4. Saya tak pernah baca buku tulisan Teme Abdullah. Saya kenal pun disebabkan planner dia :)
    Baru saya tahu penulisan beliau disukai ramai dan beliau seorang penulis hebat.

    ReplyDelete
  5. Cite ni cite motivasi + komedi ke kak. Mesti best kan kak. Nanti free GV nak baca juga. huhu.

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Daisypath Anniversary tickers

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »