Monday, April 19, 2021

Filem Korea | Seobok (2021)

 Assalamualaikum..
Hye semua..

Filem yang sangat menyedihkan.. Seobok merupakan manusia yang diciptakan untuk formula hidup kekal abadi.. Dilahirkan dari rahim manusia tapi bukan manusia.. Namun manusia dan perasaan tamak sangat bahaya.. Satu pihak inginkan Seobok sebab tak nak mati dan nak berkuasa seperti tuhan menentukan siapa yang hidup siapa yang mati.. Satu pihak lagi nak memusnahkan Seobok demi kelansungan dunia namun menggunakan cara yang salah.. Gi Heon ditugaskan untuk membawa Seobok ke tempat selamat bila salah seorang saintis mati dibunuh.. Namun perjalanan mereka bukanlah mudah.. Sepanjang perjalanan, mereka akhirnya mula memahami antara satu sama lain.. Gi Heon menunaikan permintaan Seobok untuk ke Ulsan dan kemudian kembali smeula ke makmal.. 

Penamat dia membuatkan kita berfikir.. Semua orang akan mati.. Tak ada yang akan terlepas.. Ketakutan menghadapi mati membuatkan manusia menghargai kehidupan.. 

Movie: Seobok
Also Known As: Seo Bok
Screenwriter & Director: Lee Yong Joo
Genres: Action, Thriller, Drama, Sci-Fi
Country: South Korea
Release Date: Apr 15, 2021
Duration: 1 hr. 54 min.
Former intelligence agent Ki Heon encounters the first-ever genetically mutated human clone, Seo Bok, who holds the secret to eternal life. For his final mission, Ki Heon is responsible for Seo Bok’s safe journey. They become embroiled in dangerous situations, as several forces desire the clone to suit their own agendas. 
(Source: Soompi, AsianWiki)
~ Modern reinterpretation of the story of Xu Fu (pronounced 'Seo Bok' in Korean)  from the Qin Dynasty who was twice sent by Qin Shi Huang to find the elixir of life. ~

3 comments:

  1. Wahhh lahir dari rahim manusia, tapi bukan manusia. Jadi macam mana dia boleh ada dalam rahim tu? Cucuk ubat ke macam mana? Menarikkk. Ohhhh ada gong yoo dengan bo gum, movie baru diorang ni. Wajib tengok :D

    ReplyDelete
  2. Hidup tak mati-mati kalau mantain muda best la. Tapi mesti lama-lama jemu jugak

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Daisypath Anniversary tickers

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »