Monday, May 24, 2021

Drama China | Word of Honor (2021)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Drama ini Sha tengok ongoing di Youtube Youku.. 4 episod di siarkan setiap minggu selama 9 minggu.. Sha tertarik nak tengok sebab hero dia handsome, dengan rambut panjangnya dan drama ini punya costume semua cantik-cantik.. Suka drama zaman lama macam ini sebab pakaian dia.. Seronok juga tunggu drama ini di muat naik setiap minggu.. kikiki.. 

Lama juga tertangguh tengok drama ini.. Hujung minggu baru ini, Sha habiskan layan.. Memang ohsemlah jalan cerita dia.. Seronok juga tengok watak utama saling mempercayai walau salah seorang dari mereka difitnah dan disebarkan sebagai penyebab huru hara..

Kisahnya persahabatan bekas pemimpin Tian Chuang dan ketua Si Ji Mountain Pavilion iaitu Zhou Zishu dengan ketua Qing Ya Mountain's Ghost Valley iaitu Wen Kexing.. Pertemuan yang tak disangka antara mereka berjaya membuahkan persahabatan dan keperceyaan.. Walaupun asalnya Zhou Zishu dah tak nak terlibat dengan dunia kungfu namun disebabkan Wen Kexing dan juga Cheng Ling, dia kembali terjebak.. Wen Kexing pula asalnya nak huru harakan dunia kungfu yang menyebabkan mak ayah dia mati dan dia terpaksa membesar di Ghost Valley, tapi lama kelamaan dia mula terpengaruh dengan sikap Zhou Zishu.. Mula terasa menyesal dengan perbuatan salah dia dan kematian orang yang tak berdosa.. Maka dia aim dekat Zhao Jing je untuk pembalasan sebab semua perkara tu terjadi berpunca dari Zhao Jing..

Sun Xi Lun sebagai Zhang Cheng Ling
Anak didik Zhou Zishu dan Wen Kexing.. Kerana budak inilah banyak perkara terbongkar.. Memang menarik bila tengok budak ini bersama kedua-dua watak utama..

Asher Ma sebagai Cao Wei Ning
Zhou Ye sebagai Gu Xiang
Gu Xian ini kiranya macam orang suruhan Wen Kexing lah tapi memang sangat disayangi Wen Kexing.. Bila dia jumpa dengan Wei Ning tu, Wen Kexing lepaskanlah dia tapi tulah.. Ending diorang ini sedih..

Huang You Ming sebagai Ye Bai Yi [Sword Immortal of Chang Ming Mountain]
Suka tengok watak ini bertekak dengan Wen Kexing, ada je yang mereka berdua tak puas hati antara satu sama lain.. hehehe.. Tapi pada akhirnya, watak ini yang membantu Wen Kexing membersihkan nama dia..

Li Dai Kun sebagai Prince Xie [Scorpion King]
Kesian tengok penjahat yang sorang ini.. Dipergunakan oleh bapa dia.. Dahlah handsome.. hahaha.. Tapi tulah.. Ending dia tak berapa den gemar.. Jahat sangat, nak kesian pun tak berbaloi.. hahaha..

Rolling Wang sebagai Zhao Jing [Tai Hu sect leader]
Inilah orang yang menjadi punca kepada perbalahan yang berlaku fan pembunuhan ayah dan mak Wen Kexing.. Dia ni lah bapa kepada Scorpion King.. Memang jahat dan kejam.. Mempergunakan orang di sekeliling dia untuk menjadi terkenal dan ketua dunia kungfu..

Handsome betul bila pakai costume ini..

Drama: Word of Honor
Also Known As: Tian Ya Ke, Faraway Wanderers, Shan He Ling, A Tale of the Wanderers, Shanhe Ling
Director: Gary Sing, Jones Ma
Genres: Adventure, Friendship, Historical, Mystery, Wuxia
Country: China
Episodes: 36
Aired: Feb 22, 2021 - Mar 23, 2021
Aired On: Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday, Sunday
Original Network: Youku
Duration: 45 min.

Zhou Zi Shu gets embroiled in a conspiracy in the martial arts world after quitting his job as the leader of an organization tasked with protecting royalty. He meets Wen Ke Xing, a mysterious martial artist who escapes from the Ghost Valley to avenge his parents’ deaths. They become fast friends and embark on an adventure to find a legendary treasure that will give its owner ultimate power over jianghu.
(Source: Cfensi) ~~ Adapted from the novel "Faraway Wanderers" (天涯客) by Priest.

Zhang Zhe Han as Zhou Zi Shu / Zhou Xu

Simon Gong as Wen Ke Xing

3 comments:

  1. Masih di ep1 blm continue..byk cdrama yg best2..suka historical drama sbb baju cantik2..solid plot..

    ReplyDelete
  2. su pun suka tengok diorang pnya busana traditional... nampak sopan jee hehe

    ReplyDelete
  3. scorpion king tu macam seram je.

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Daisypath Anniversary tickers

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »