Thursday, June 17, 2021

Drama Korea | Strangers from Hell (2019)

 Assalamualaikum.. 
Hye semua..

Akhirnya sukses juga habiskan drama ini.. Hahaha.. Berkurun dah tengok episod 1 lepas tu stuck.. Paling mengujakan bila tengok Lee Dong Wook bawa watak psiko.. Memang ngeri habislah.. Jangan kata muka innocent dan sweet macam Dong Wook tu tak boleh jadi psiko..

Stress gila tengok drama ini.. Paling tak sangka dia punya penamat tu.. Memang betul-betul plot twist.. Drama ini memaparkan sisi gelap manusia.. Banyak je orang macam Park Byung Min dikalangan kita.. Membuli secara senyap, orang macam ni bahaya sebenarnya.. Menekan dalam diam, musuh paling jahat.. Kawan Jong Woo yang bagi kerja tu pun sama je.. Menolong ada makna.. Sekeliling Jong Woo ini sebenarnya semua manusianya toksik, pentingkan diri.. Buah hati Jong Woo ini pun sebenarnya dibuli.. Bukan senang bila kerja dibawah manusia yang suka menekan.. Semua ini mempengaruhi emosi kita sebagai manusia.. Bila buah hati dia tertekan, hubungan mereka turut bermasalah..

Manusia dalam hostel tu pula adalah manusia-manusia psiko yang memang dah gila.. Semua ini menjadi punca Jong Woo semakin tertekan.. Bukan mudah sebenarnya kalau hidup kita dikelilingi manusia-manusia macam ini..

Drama: Strangers from Hell
Also Known As: Taineun Jiokida, Others Are Hell, Hell Is Other People, Taineun Jiogida
Director: Lee Chang Hee
Screenwriter: Jung Yi Do
Genres: Thriller, Mystery, Horror, Psychological, Drama
Country: South Korea
Episodes: 10
Aired: Aug 31, 2019 - Oct 6, 2019
Aired On: Saturday, Sunday
Original Network: OCN
Duration: 60 min.
Yoon Jong Woo is a young guy in his 20s who moves from the countryside to Seoul after his college friend, Jae Ho, offers him a job. While looking for a place to live, he stumbles upon Eden Gosiwon, a cheap hostel that shares the kitchen and bathroom with other residents. He is not thrilled about the quality of the place or the other abnormal residents, such as his next-door neighbor Seo Moon Jo, a charismatic dentist. Nevertheless, Jong Woo decides to put up with it for 6 months until he saves enough money to move out. However, mysterious events start occurring in the apartment, causing Jong Woo to begin fearing the apartment's residents.
(Source: MyDramaList)

~ Adapted from a webtoon of the same title by Kim Yong Ki.~

4 comments:

  1. betul.. tgok cerita ni rasa sakit hati dengan Lee Dong Wook.. doctor gigi psycho

    ReplyDelete
  2. belum tengok lagi drama ni..hehe

    ReplyDelete
  3. Scary tengok dong wook dalam drama ni ahahaha >.<

    ReplyDelete
  4. ramai tgk cita ni...tapi atie still tgk penthouse haha

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Daisypath Anniversary tickers

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »