Monday, December 7, 2020

Drama Jepun | Youkai Sharehouse (2020)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Drama jepun yang pelik, kelakar tapi menarik.. Seorang perempuan yang ditipu teman lelaki hingga menyebabkan dia dihalau keluar dari rumah sewa, dibuang kerja dan kehilangan semua duit.. Perempuan ini telah dijumpai oleh youkai dan dibawa ke rumah kongsi.. Di rumah kongsi ini ada lagi 3 youkai.. Mulanya perempuan ini ingatkan dia diselamatkan manusia biasa sampailah dia terjaga diwaktu malam dan melihat rupa sebenar youkai yang menyelamatkan dia.. Namun perempuan ini terus tinggal bersama malah tidak menganggap yang youkai tu menakutkan.. Bila dah lama bersama, perempuan tu turut mula berubah menjadi youkai.. Bila youkai-youkai tu tahu, diorang suruh perempuan tu kahwin namun mengejutkan.. Plot twist menarik dihujungnya.. 

Dalam drama ini kita boleh nampak yang manusia tu sendiri lebih menakutkan dari hantu.. Perangai manusia dalam menganiaya manusia lain memang sadis..

Drama: Youkai Sharehouse
Also Known As: Monsters Share House, Yokai sheahausu, Yokai Sharehouse, Youkai Share House
Director: Toyoshima Keisuke, Yamamoto Daisuke
Screenwriter: Brasilie Ann Yamada, Nishiogi Yumie
Genres: Horror, Comedy, Fantasy, Supernatural
Country: Japan
Episodes: 8
Aired: Aug 1, 2020 - Sep 19, 2020
Aired On: Saturday
Original Network: TV Asahi
Duration: 50 min.
A strange horror comedy that takes place in a share house where Meguro Mio and monsters [Youkai] live.
Mio Meguro is a timid person. She is afraid of being hated by others and this causes her to refrain from saying what she really wants to say. She doesn't have any specific things she wants to do. She got a job and eventually dated a man from her workplace work. Mio Meguro wanted to marry the man, but he turns out to be a bad guy. Because of him, she becomes penniless and unemployed. Her life descends into a bottomless pit. Mio Meguro then happens to get a sharehouse, where the mysterious creatures known as yokai live. The yokai try to solve her problems in radical ways. (Source: Mydramalist & AsianWiki)

11 comments:

  1. tapi tengok dalam poster tu youkai dia tak la scary pun haha

    ReplyDelete
  2. Memang tengah mencari j-dorama yang best ni 🤩 terima kasih share ☺️☺️

    ReplyDelete
  3. eh menarik! ni ase nk cari ni..kak sha tgk kat kiss asian ke

    ReplyDelete
  4. Anak anak suka tengok cerita kartun yokai...

    ReplyDelete
  5. Anak-anak Fizah duk layan youkai watch tu. Hihihi

    ReplyDelete
  6. macam pernah tgk anime yg mcm ni tapi atie lupa ....

    ReplyDelete
  7. nak tengok juga..mood sekarang tengah rajin layan drama jepun..hehe

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »