Thursday, December 24, 2020

Drama Korea | Sweet Home (2020)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Yeah!! Keluar juga drama ini.. Komik dia Sha baru baca sampai episod 59 dari 140 episod.. 

Filem live action lebih gempak dari komiknya tapi komik lebih detail dan penuh emosi bila dibaca.. Walaupun ada kelainan dari segi jalan cerita dan watak namun tetap memuaskan hati.. Perubahan watak utama dari seorang yang pasif kepada seorang yang bangkit membantu walaupun takut dan cuba menggunakan kelebihan yang ada pada diri iaitu kawalan terhadap monster dalam badan dia, memang ohsemlah.. Watak-watak lain yang juga snagat membantu untuk mencantikkan lagi cerita.. Cuma watak monster dia je bila tengok live jadi extra ngeri.. hahaha.. Tambah berwarna dan bergerak.. Betullah kata penjahat di hujung episod bila manusia lebih menakutkan dari monster.. Cerita dia cantik sebab lakonan pelakon yang super ohsem, emosi setiap watak tu memang boleh dirasai.. Cuma cerita ini agak dark dan sedikit sememeh bila masa darah keluar membuak-buak.. Tak sesuai tengok dengan anak-anak walaupun ada watak kanak-kanak dalam ini.. 

Tak sabar nak tunggu season 2.. Harapnya cepatlah keluar..

Drama: Sweet Home
Also Known As: Seuwiteu Hom , Seuwiteuhom
Director: Lee Eung Bok
Genres: Action, Friendship, Thriller, Horror, Psychological, Drama, Supernatural
Country: South Korea
Episodes: 10
Aired: Dec 18, 2020
Aired On: Friday
Original Network: Netflix, Netflix, Netflix, Netflix
Duration: 52 min.
Hyun Soo, a loner high school student who lost his entire family in a terrible accident, moves to an old apartment complex called Green Home. Driven by despair, he gradually realizes the secret of the Green home. The fact that a monster trying to drive humanity out of various forms of distorted human desires surrounds the Green home, including himself, and that the residents of Green Homes are trapped in them. (Source: MyDramaList)
Adapted from a webtoon of the same name by Kim Kan Bi and Hwang Young Chan

6 comments:

  1. scary betul monster dia. baru tengok ep1 tak tahu bila pula nak sambung tengok..haha

    ReplyDelete
  2. Baru tgk tadi. Memang best sangatt. tapi ending dia hmm mcm kena ada sambungan. tergantung sangat

    ReplyDelete
  3. kawan atie tgh pujuk suh tgk cita ni hahaa

    ReplyDelete
  4. Sedang Onz lah cerita ni kan. 10 episod tu okay gaklah nak layan :)

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »