Monday, February 1, 2021

Drama Korea | The Uncanny Counter (2020)

 Assalamualaikum..
Hye semua..

Drama yang sangat ohsem.. 4 orang manusia yang terpilih untuk menjadi penangkap roh jahat dan diberikan kuasa luar biasa.. So Moon merupakan salah seorang counter dan dia terpilih bila Wigen berjaya masuk ke dalam badan dia walaupun dia tak koma.. Menyamar sebagai pekerja kedai mee dan dalam masa yang sama memburu roh jahat dengan sweater merah.. Memang kelakar dan penuh emosi.. Paling menarik bila keluar territory mereka memang lawalah.. Cahaya berwarna warni dan So Moon ada kuasa untuk memanggil territory ini.. Bila dalam kawasan ini kuasa mereka jadi berganda.. 

Cerita ini menarik bila tengok perubahan watak So Moon dari seorang anak yang selalu tersenyum bersama kawan-kawan sekolah dia kepada seorang Counters yang bertanggungjawab dan mula berkerjasama.. Memang cerita ini penuh aksi dan juga emosi.. Tambah part watak dalam ini melalui kehilangan, kehidupan, kekeluargaan dan juga persahabatan.. 

Drama: The Uncanny Counter
Also Known As: Amazing Rumor, A Wonderful Rumor, Gyeongiroun somun, keyongiroun somun, A Phenomenal Rumor, Extraordinary Rumor, Wonderful Rumors, Good Rumors, gyeongiloun somun
Screenwriter: Jung Do Yoon, Kim Sae Bom, Yeo Ji Na
Director: Yoo Seon Dong
Genres: Action, Mystery, Drama, Supernatural
Country: South Korea
Episodes: 16
Aired: Nov 28, 2020 - Jan 24, 2021
Aired On: Saturday, Sunday
Original Network: OCN, Netflix
Duration: 1 hr. 5 min.
Tells the story of demon hunters called Counters who come to earth under the guise of being employees at a noodle restaurant in order to capture evil spirits that have returned to earth in pursuit of eternal life.
So Moon is the youngest of the Counters. After suffering from a mysterious car accident as a child, he eventually becomes a central figure among the Counters.
Do Ha Na has the ability to sense the locations of evil spirits, even those that are hundreds of kilometers away. She can also read memories of others through touch and works with So Moon to do away with evil spirits.
Ga Mo Tak is a Counter with incredible strength. He’s a former police officer who lost his memory seven years ago after an accident and is unable to stand idle in the face of injustice. Ga Mo Tak is also So Moon’s mentor.
Chu Mae Ok is a Counter with healing abilities. Outwardly, she’s the chef of the noodle restaurant, but among the Counters, she is the emotional pillar of the group.
Choi Jang Mool is the oldest Counter. He’s in charge of all of the Counters’ expenses, and he is a living legend among the Counters in Korea. (Source: Soompi)
"Adapted from the webcomic "Kyeongirowoon Somoon” written by Jang Yi." 

9 comments:

  1. popular drama ni, belum tengok lg..pelakon semua tak kenal..

    ReplyDelete
  2. plot dia menarik nyaaa... nak tgk la.. put in the list sbb ni bukan kisah cinta kan

    ReplyDelete
  3. korea memang percaya dengan life after death hehe :)

    ReplyDelete
  4. Menarik cerita cerita yang ada superpower macam ni.

    ReplyDelete
  5. ehhh mcm nk samalah dgn manga yg baru sy baca. psl penangkap roh jahat jg...

    ReplyDelete
  6. tengah tengok drama ni tapi tak habis2 lagi..hehe

    ReplyDelete
  7. Nest to watch list mama hihii

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »