Sunday, February 14, 2021

Drama Korea | Amanza (2020)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Drama ini sedih.. Kalau tak nak sedih atau murung, Sha tak cadangkan untuk tengok.. Tapikan walaupun drama ini sedih, drama ini sebenarnya berikan harapan untuk kita terus hidup.. 

Seirang lelaki berusia 27 tahun duberikan berita yang dia kena kaser perut tahap 4 pada pagi dia sepatutnya pergi temuduga kerja.. Lelaki tersebut jujur pada penemuduga dan balik ke rumah bagi tahu mak ayah dia.. Kemudian dia putuskan hubungan dengan kekasih dia.. Hari pertama dia kena buat kemoterapi, dia ajak 2 orang kawan baik dia untuk teman.. Lelaki tu pengsan dan ditahan di wad.. Pada sambutan hari jadi dia, kekasih dia datang dan mereka berbaik.. Namun malam tu juga penyakit lelaki tu tiba-tiba teruk.. Mulai malam itu, bukan sahaja lelaki tu tapi keluarga, kekasih dan kawan-kawan lelaki tu melalui hari yang sedih..

Drama ini berikan penonton rasa perasaan yang dilalui oleh pesakit dan orang disekeliling dia iaitu perasaan sedih, takut, sakit dan juga harapan.. Bukan mudah melaluinya namun menerima dan melalui masa kini lebih bermakna dari memikirkan masa hadapan yang belum pasti.. Menghargai setiap moment dan juga orang-orang yang kita sayang..

Drama yang pendek tapi impaknya sangat besar..

Drama: Amanza
Also Known As: Big See, Amanja
Screenwriter & Director: Kim Dong Ha
Director: Han Ji Won
Screenwriter: Kwak Jae Min
Genres: Friendship, Life, Family, Fantasy, Melodrama
Country: South Korea
Episodes: 9
Aired: Sep 1, 2020 - Oct 27, 2020
Aired On: Tuesday
Original Network: Daum Kakao TV
Duration: 15 min.
A 26-year-old man’s life is turned upside down when he is diagnosed with terminal stomach cancer. As he struggles with the pain of his treatment and the realization that he never truly lived, he retreats into his imagination, to a magical forest where answers and miracles can be found.
(Source: izone)
Adapted from webtoon "Big See" by Kim Bo Tong.

8 comments:

  1. pakai baju hospital pun comel hehe

    ReplyDelete
  2. ada satu cerita japan mcm ni lebih kurang kot, 100 liters of tears ka ? sampai skrg atie tak mampu tgk sbb sedihhh

    ReplyDelete
  3. Macam best pulak ceritanya walaupun kisah sedih. kena cari waktu yang sesuai untuk tonton supaya mood sedih tak terbawa-bawa.

    ReplyDelete
  4. Alamak sedihnya. Tapi bagus juga drama macam ni. Buat kita lebih menghargai kehidupan

    ReplyDelete
  5. Ala drama sedih ke. Kalau into sangat, mahu menangis tengok drama ni. Okay, kena tunggu mood okay dan tak nak sedih kemurungan baru layan :)

    ReplyDelete
  6. kesiannya kalau tema pasal kanser ni. ada masa nak tengok lah

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »