Wednesday, February 17, 2021

Filem Korea | Space Sweepers (2021)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Filem yang menarik.. Bila bumi tak lagi cantik untuk diduduki, maka manusia mula mengembara ke planet lain.. Namun bukanlah mudah untuk menjadikan Mars seperti bumi bila ada manusia yang mengambil kesempatan.. Sebuah kapal angkasa bernama Victory yang krunya kerja membersihkan angkasa telah dengan tak sengaja terjumpa seorang budak atau dihebohkan sebagai robot yang berbahaya bernama Dorothy.. Tae Ho yang ingin mencari duit bagi mendapatkan kembali mayat anaknya yang berada diangkasa telah menghubungi Kang Hyeon U untuk menukarkan Dorothy dengan duit, malangnya pihak UTS telah menyerang hendap mereka dan Dorothy telah melindungi mereka dari ditembak.. Kapten Jang yang melihat kejadian tersebut mula menyelidiki identiti sebenar Dorothy.. Rupanya Dorothy bukanlah seperti yang disangka dan ada konspirasi besar yang cuba memusnahkan bumi dengan letupan bom hidrogen.. 

Memang kisah yang lurus je perjalanan ceritanya namun seronok ditonton.. Kalau betullah bumi akan hancur seperti dalam filem ini, macam manalah agaknya nasib manusia ye.. Pokok tak tumbuh, bumi tercemar teruk dan tak boleh nak diduduki.. Tak terbayang dek akal..

Movie: Space Sweepers
Also Known As: Lightning Ship, Lightning Arc, Spaceship Victory, Victory Ship, Seungriho, Beongaeho, The Victory
Screenwriter & Director: Jo Sung Hee
Screenwriter: Yoon Seung Min, Yoo Kang Seo Ae
Genres: Action, Adventure, Comedy, Drama, Sci-Fi, Fantasy
Country: South Korea
Release Date: Feb 5, 2021
Duration: 2 hr. 16 min.
It’s 2092 and space is littered with floating satellites and deserted spaceships. The crew of the junk collector ship, The Victory, travels throughout space looking for saleable garbage. With heavy competition from other junk collector ships, speed is the key to besting their rivals from other nations. 
When they discover the humanoid robot named ´Dorothy’, a known weapon of mass-destruction, a risky business deal soon follows. (Source: Soompi)

7 comments:

  1. nice citer ni. aida da tgk.
    anak2 nak tgk sebab song joong ki tu aje :) ha ha ha ha...
    cute sgt dorothy tu.
    ada la part yg aida sedih dlm citer ni. sayu...

    ReplyDelete
  2. rasanya kita pun takleh hidup sbb xcukup oxygen kan

    ReplyDelete
  3. Belum tengok lagi. Nak tengok sebab ada song jong ki :)

    ReplyDelete
  4. Best ke sha? Mama tgk awal2 mcm slow cite nye

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »