Monday, July 19, 2021

Filem Thailand | Teacher’s Diary (2014)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Filem yang sweet mengenai kerjaya perguruan.. Memang santailah layan filem ini.. Kisah Song yang dihantar mengajar di rumah bot.. Semasa di sini, Song terjumpa diari Cikgu Ann guru yang mengajar sebelum Song.. Dengan bantuan diary tu, Song bertahan dan terus mengajar anak muridnya.. Malah Song berjaya memujuk kembali seorang anak murid yang berhenti belajar.. Song merasakan dia perlu kembali menuntut ilmu untuk menjadi guru yang baik.. Cikgu Ann kembali mengajar di rumah bot tu dan terjumpa diari lamanya yang kini ada cerita Cikgu Song.. Memang sweetlah bila tengok hubungan dua cikgu ini yang terbina hanya melalui diari.. Sweet dan pemandangan dalam filem ini pun cantik.. hehehe..

Movie: Teacher's Diary
Also Known As: Khid Thueng Wittaya, Kid Teung Wittaya, The Teacher's Diary
Director: Ton Nithiwat Tharathorn
Screenwriter: Gun Supalerk Ningsanon, Ped Thodsapon Thiptinnakorn
Genres: Romance, Life, School, Drama
Country: Thailand
Release Date: Mar 20, 2014
Duration: 1 hr. 50 min.
Song, a washed-up wrestler with a broken arm  takes a job as a teacher at a rural school on a houseboat and finds himself feeling lonely after he's cut off from such modern conveniences as 24-hour electricity, smartphones and the Internet. His only solace is the diary of his predecessor Ann, who writes of similar feelings. When she returns to her post, she finds the young man has also written in the diary.

5 comments:

  1. Lama sangat tak layan cerita Thailand .

    ReplyDelete
  2. Sekali sekala best layan cite sweet gini

    ReplyDelete
  3. jumpa jodoh melalui diary. Sama sama ajar bot akhirnya bertemu jodoh. Sweet ceritanya.

    ReplyDelete
  4. ada tengok movie ni kat tv tapi tak tengok habis..hehe

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Daisypath Anniversary tickers

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »