Monday, January 18, 2021

Drama Taiwan | Detention (2020)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Drama ini 8 episod dan dibuat berdasarkan permainan video.. Ada juga dalam versi filem..

Mengisahkan seorang pelajar perempuan bernama Liu Yun Xiang yang mempunyai masalah kesihatan dan sejarah gelap berpindah ke sebuah sekolah dikawasan pendalaman.. Semasa di sini tanpa sengaja Liu Yun Xiang telah bertemu dengan satu roh yang berdendam iaitu Fang Rui Xin.. Bila Fang Rui Xin ini tengok Liu Yun Xiang ini bermasalah dan bantu beliau, Liu Yun Xiang mula menerima Fang Rui Xin sebagai kawan.. Namun apa yang ingin dilakukan oleh Fang Rui Xin ini melangkaui apa yang dimahukan oleh Liu Yun Xiang.. Dua jiwa yang merasakan diri mereka dipermainkan.. Walhal Fang Rui Xin sebenarnya menipu diri sendiri dan tak mampu menerima kenyataan atas kesalahan yang telah dibuat manakala Liu Yun Xiang pula merasakan dirinya tak berguna dan tak mahu lagi meneruskan hidup.. 

Sebuah drama yang menarik.. Kisah mengenai sekolah, pelajar dan guru.. Perkara yang selalu berlaku di mana-mana bila penindasan berlaku atas nama reformasi.. Hubungan suami isteri yang berantakkan memberi kesan pada tumbesaran seorang anak.. Semuanya saling berkaitan..

Detention (2020)
Also Known As: Fan Xiao , Detention: The Series
Genres: Suspense, Thriller, Psychological, School, Drama, Supernatural
Country: Taiwan
Type: Drama
Episodes: 8
Aired: Dec 5, 2020 - Dec 26, 2020
Aired On: Saturday
Original Network: PTS Netflix
Duration: 50 min.
Starts at Greenwood High School in the 1990s. Yunxiang Liu, a transfer student, steps into the forbidden area on the campus by accident, where she encounters the ghost of Ruixin Fang. Fang later unveils the hidden history and trauma over the past 30 years, and how a group of young students and teachers were persecuted as they fought for freedom in the era of censorship. Their stories keep coming back to the school like haunting nightmares, waiting to be told and revealed. (Source: Netflix)
'Based on a video game of the same name'


9 comments:

  1. Dari permainan video dibuat drama dan filem. Cerita seram dengan konflik keluarga juga. hidden story dan trauma 30 tahun. lamanya. ye lah bukan mudah nak pulih sepenuhnya. cerita yang menarik.

    ReplyDelete
  2. macam best, siapa nak teman tengok ni.. haha

    ReplyDelete
  3. Selalu seram nak tengok cerita macam ni hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia tak delah seram sangat.. okay lagilah kalau nak tengok..

      Delete
  4. story line best..tapi betul kan .. parents punya problem, anak2 jadi mangsa :(

    ReplyDelete
  5. konsep dia macam dark je movie ni. Seram tak hantu dia kaksha?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak adalah seram sangat.. okay lagilah untuk ditengok.. hehehe

      Delete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »