Sunday, January 31, 2021

Drama Thailand | Social Death Vote (2018)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Satu lagi drama yang Sha tonton melalui Youtube.. Drama pasal perkara viral yang dikongsi, dikomen di media sosial.. Bila manusia lain menjadi penambah rasa kepada perkara yang tersebar hingga menyebabkan berlakunya pembulian siber..

Best berpindah sekolah dan berkenalan dengan Arm.. Best juga berjiran dengan Q.. Satu hari Arm telah merakam aksi mereka bercumbu dan rakaman tu telah tersebar di media sosial hingga menyebabkan Best dihina.. Best yang tak tahan telah menggantung diri.. Q yang melihat mula merasa geram dan membalas dendam pada semua yang meninggalkan komen jahat di video yang tersebar.. Namun apa yang dilakukan Q sebenarnya lebih kurang je dengan apa yang berlaku pada Best.. 

Bukan sepatutnya kita menjadi hakim atau penambah rasa pada apa yang tersebar di media sosial.. Setiap yang berlaku tu pasti akan ada sebab dan akibat.. Tangan tu jangan terlalu cepat meninggalkan komen menghentam atau memburuk kerana tanpa kita sedari komen kita boleh menyebabkan kematian ataupun kemalangan lain..

Social Death Vote (2018)
Director: Champ Weerachit Thongjila
Genres: Thriller, School, Youth
Country: Thailand
Type: Drama
Episodes: 6
Aired: May 19, 2018 - Jun 23, 2018
Aired On: Saturday
Original Network: Channel 3
Duration: 45 min.
A teenager opens a Facebook page named "Sex Vote" to post intimate videos of students filmed illegally, making fans choose through likes and comments who they want to spy from time to time. (Source: Wikipedia)


6 comments:

  1. wahh macam best jugak.. thailand punya movie advanced dari kita hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah.. terseronok pula layan cerita Thailand ini.. hehehe

      Delete
  2. Fenomena yang selalu berlaku sekarang. ramai yang jadi nasi tambah walaupun tak ada kaitan dengan hidup orang tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. Yang jadi nasi tambah tu yang bahaya..

      Delete
  3. tgk bright jadi main role, atie tak baca blog dah sbb ni wajib tgk hahaha

    ReplyDelete
  4. sy salah tgk ke? muka Arm tu mcm Nickhun laa haha

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Daisypath Anniversary tickers

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »