Tuesday, January 12, 2021

Filem Taiwan | Our Times (2015)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Cerita ini bermula pada zaman kini dan imbas kembali oleh heroin ke zaman sekolahnya.. Lin Zhenxin Mengenang kembali zaman persekolahan yang membawa kepada perkenalan beliau dengan Xu Taiyu.. Mereka berkenalan kerana surat berantai yang diterima oleh Lin.. Bagi mengelakkan dari dikenakan sumpahan, Lin mula menghantar surat berantai kepada cikgu, rakan perempuan yang tak disukan dan Xu sebab Xu membuli lelaki yang disukai Lin.. Semasa Xu membaca surat berantai Lin, Xu telah dilanggar van.. Xu mula mencari penyebar surat berantai tersebut.. Bila Xu mengetahui yang surat tu dikirim oleh Lin, beliau mula menjadikan Lin sebagai hamba abdinya.. Mereka mula saling mengenali bila Xu menyelamatkan Lin dari lemas dan juga dihukum oleh guru akibat surat berantai.. Namun persahabatan mereka tergugat bila Xu kembali bergaduh.. Namun Ouyang telah menceritakan perkara sebenar kepada Lin mengenai Xu.. Kembali ke masa hadapan Lin mula membuat keputusan mengenai hidupnya.. 

Satu lagi yang cuba disampaikan melalui filem ini ialah sikap guru yang melebel pelajar bermasalah sebagai masalah tanpa mahu percaya yang mereka juga boleh berubah menjadi baik.. Cerita ini walaupun tak ada adegan cium or bersentuhan tapi kita tahu betapa Xu sangat menghargai Lin.. Nicelah filemnya.. Pelakon dewasa dan zaman sekolah adalah berlainan.. hehehe..

Movie: Our Times
Also Known As: Wo De Shao Nu Shi Dai, The Era of My Girl Teens, My Girl's Generation
Director: Frankie Chen, Chen Yu Shan
Genres: Friendship, Comedy, Romance, School, Youth
Country: Taiwan
Release Date: Aug 13, 2015
Duration: 2 hr. 14 min.
Lin Zhen Xin is an ordinary office worker who gets ridiculed by her subordinates. Dejected, she listens to a cassette recording of an old Andy Lau song. This brings her back to her high school days, where she was an ordinary high school girl. She has a crush on Ouyang Fei Fan, the school's most popular male student.
One day, Zhen Xin receives a chain letter, warning her of impending doom if she does not pass the message on. Naively, she passes it on to Hsu Tai Yu, the school's notorious gangster boss, her maths teacher, and Tao Min Min, the school's most popular girl. While Tai Yu was reading the letter, he gets injured in a car accident. After weeding out the letter's sender, the angry Tai Yu makes Zhen Xin his 'friend' and forces her to run errands for him in exchange for leaving Fei Fan alone, thus making her his errand-girl.

9 comments:

  1. atie tak pernah tgk movie dari taiwan lagi, tapi ramai ckp best !

    ReplyDelete
  2. cerita taiwan yang kite tengok meteor garden hehe

    ReplyDelete
  3. Surat berantai zaman sekolah. dulu dulu memang ada. bab cikgu melabel murid tu memang biasa terjadi. tak tahu lah kenapa..
    Sesekali tengok cerita macam ni pun best juga kan.

    ReplyDelete
  4. wak x penah lg tgk citer taiwan., ;p

    ReplyDelete
  5. hm macam pernah tengok tapi tak berapa ingat, adakah ini maksudnya kena tengok lagi?

    ReplyDelete
  6. menarik... boleh dipertimbangkan utk ditonton.ms pkp ni��

    ReplyDelete
  7. best movie ni. lawak giler time flashback zaman sekolah tu..hahaha

    ReplyDelete
  8. Comelnya sinopsis dia. Cite taiwan yang pernah ditonton siri meteor garden je

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Daisypath Anniversary tickers

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »