Thursday, January 21, 2021

Filem Korea | Castaway on the Moon (2009)

 Assalamualaikum..
Hye semua..

Filem yang kelakar tapi dalam masa yang sama memberi pengajaran pada kita.. Kisah seorang lelaki yang cuba membunuh diri dengan terjun dari jambatan, malangnya dia tak mati sebaliknya tersadai di sebuah pulau di bawah jambatan.. Hahaha.. Part ini memang kelakar sebab dia tak boleh nak ke darat dan juga panjat jambatan itu.. Dekat pulau tu pula tak ada apa.. Bila dia call talian kecemasan, orang tak layan sebab ingat dia tipu.. sudahnya dia hidup di pulau tu secara bersendirian.. Ada seorang perempuan autism ini yang duduk terkurung dikelilingi sampah dan tak keluar dari rumah.. Perempuan ini selalu guna teleskop untuk tengok langit.. satu hari tu dia ternampak perkataan HELP yang ditulis lelaki tu.. Dia ambil keputusan untuk bertegur sapa dengan lelaki tu melalui mesej dalam botol sebab dia ingat lelaki tu makhluk asing.. Memang kelakarlah sebab satu mesej ambil masa sampai 3 bulan baru lelaki tu terima.. Sampailah berlaku ribut dan lelaki tu akhirnya diselamatkan namun bila perempuan tu tak jawab pertanyaan terakhir lelaki tu, lelaki tu buat keputusan untuk bunuh diri dengan terjun dari bangunan tinggi.. Perempuan tu bila dia tengok lelaki tu dah tak ada dekat pulau tu, buat keputusan untuk keluar dan cari lelaki tu..

Sebenarnya dalam hidup ini kita memang akan selalu menghadapi cabaran dugaan.. Ada masa kita akan jatuh dan kecewa namun itu bukanlah alasan untuk kita berputus asa.. Sebaliknya kita kena bangkit semula.. Walaupun payah namun setiap yang berlaku pasti ada sebabnya..

Movie: Castaway on the Moon
Also Known As: Kim's Island, Kimssi Pyoryoogi, Kimsshi Pyoryugi, Kim-sshi Pyoryugi, Kimssi Pyoroogi
Screenwriter & Director: Lee Hae Joon
Genres: Comedy, Life, Drama
Country: South Korea
Release Date: May 14, 2009
Duration: 1 hr. 56 min.
Kim Seung Keun stands on the ledge of an overpass bridge above the Han River. He's in way over his head in debt and he's ready to end his life right then and there. Mr. Kim then jumps off the bridge, but due to his own misfortune (or good fortune), he ends up washed ashore on a small nearby island. At first, Mr. Kim looks for every conceivable way to get off the island - which is in plain view of several nearby high rise buildings and apartment complexes. After a few days, Mr. Kim becomes acclimated to his solitary existence and he even starts to find comfort in his primitive surroundings.
Meanwhile, a young reclusive lady named Kim Jung Yeon sits in her room, addicted to the online world of "Cyworld". She hasn't left her apartment in three years and she doesn't plan to leave anytime soon. In the evenings, when Jung Yeon is finished updating her Cyworld homepage, she dabbles in her other hobby which is photographing the moon. During one of those evenings, when Jung Yeon is taking shots of the moon, she notices a "HELP" sign scrawled onto the sand of a nearby island. She then notices a strange man walking around the island and Jung Yeon starts to view this man as her own personal alien.

14 comments:

  1. Hahaaa..serius..baca dr sha review pn dah tergelak ^_^
    ok boleh tonton nnt..Tq sharing sha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome Shida.. Part dia terperangkap dekat pulau tu memang kelakar..

      Delete
  2. macam menarikkk. saya memang suka kalau cerita yang berasaskan komedi ni. hihihihi

    ReplyDelete
  3. Cerita kelakar mesti best tengok. Teringat lak cerita madu 3 Jamil terjun jambatan tapi air cetek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaha.. madu 3 tu memang tak disangkallah..
      Dialog sampai abang Jamil mampus tu makin kerap orang guna.. hahaha

      Delete
  4. hehe ini lah pantang maut sebelum ajal :)
    storyline dia nampak best betul ni

    ReplyDelete
  5. Kalau cite kelakar best gak ni. Boleh layan esok. Thanks share

    ReplyDelete
  6. menarik jalan cerita dia tapi kenapa ending dia macam sedih je

    ReplyDelete
  7. menarik👍👍👍wahhh pelakon lama pun ada buat comeback ni

    ReplyDelete
  8. hmmmm menarik!
    tertarik dgn penceritaan, Sha.
    moreover now byk masa nak tgk movie.
    tq for sharing.

    ReplyDelete
  9. boleh tengok ni...tq sha share....

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Daisypath Anniversary tickers

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »