Friday, January 22, 2021

Filem German | Perfume: The Story of a Murderer (2006)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Filem lama yang luar biasa.. Paling tak lalu masa tengok dia ekstrak minyak tu.. Macam-macam cara dia guna nak dapatkan apa yang dia mahu..

Ceritanya mengenai seoarang lelaki bernama Jean yang membunuh perempuan untuk mendapatkan esen pewangi.. Bila sampai botol ke tiga belas kahirnya Jean berjaya ditangkap namun bukan mudah untuk menjatuhkan hukiman pada Jean disebabkan bauan yang dibuat Jean menghayalkan mereka yang menghidunya.. Paling luar biasa bila sesiapa sahaja cuba meninggalkan Jean atau mendapatkan keuntunhan dari Jean pasti akan mati kemalangan.. Memnag jalan cerita yang luar biasa.. Kalau nak baca novelnya entah bilalah nak habis.. Mood membaca ke laut dalam.. hahaha.. Tapi filemnya memang menarik..

Perfume: The Story of a Murderer
2006 ‧ Drama/Thriller ‧ 2h 27m
With his incredible talent for discerning scents, Jean-Baptiste Grenouille (Ben Whishaw) is one of 18th-century France's finest perfumers. He becomes obsessed with capturing an elusive aroma: the scent of young womanhood. His search takes a deadly turn, and when the bodies of 12 young females are found, panic breaks out, with families rushing to lock up their daughters.


8 comments:

  1. atie mcm pernah tgk la, dia guna something dlm perempuan tu utk buat perfume ke kak sha?

    ReplyDelete
  2. saya ada tengok sedutan di FB.. huurmm cukuplah sedutan. seram gak hahaha.. macam saiko pun ada jugak tngk plakon tu..

    ReplyDelete
  3. Sanggup buat apa saja kan. Ingatkan cerita melayu je ada macam ni. rupanya german pun ada. alkisahnya...

    ReplyDelete
  4. dah pernah tengok cerita ni masa baru keluar. tengok wayang dengan suami rasanya dulu...

    ReplyDelete
  5. Knp malaysia x penah buat jln ceta mcm ni ek?

    ReplyDelete
  6. ni kes myk dagu versi jerman ke?😊😆

    ReplyDelete
  7. Dah pernah tonton. Besar belanja pembikinan filem ini.

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »